9 lihtsat lõõgastustehnikat, mis tagavad mõnusa uinumise

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Wavebreakmedia ltd

Parima une saavutad siis, kui valmistad end vaikselt juba tund-kaks uinumiseks ette, mitte ei maandu otse teleka või arvuti eest voodisse Une-Matit ootama.

Reader’s Digest vahendab nõuandeid, millised rahustavad tegevused võiks vahetult enne magamajäämist ette võtta.

Tee nimekiri homsetest kohustustest. Sageli segavad uinumist peas tiirlevad mõtted homsetest tegevustest ja kohustustest. Et kõik need meelde jääks ja tehtud saaks, võiks need eelneval õhtul kirja panna. Kui õhtu jooksul nende jaoks rohkem ettevalmistusi tegema ei pea, siis viska vähemalt selleks ajaks need mõtted peast ning naudi oma vaba aega.

Akupunktuur. Kui usud alternatiivmeditsiini, võid proovida, kas uinumise heaks töötab akupunktuuri punktide masseerimine. Näiteks uinumise soodustamiseks soovitatakse asetada pöial kulmude vahelisse punkti. Pöidlaga tuleb sinna õrnalt suruda 20 sekundit, seejärel vabastada ning korrata toimingut veel kaks korda. Teine meetod on istuda voodile ja panna parem jalg üle vasaku põlve. Leia paremal jalal väike lohk suure varba ja sellele järgneva varba vahel ning vajuta sinna samamoodi pöidlaga. Seejärel vajuta nimetissõrmega teise varba tipus küüne alla ning korda kogu protseduuri.

Joo kirsimahla. Kirssides leidub nimelt looduslikku hormooni nimega melatoniin, mis soodustab uinumist.

Hinga läbi vasaku ninasõõrme. Mõne uuringuga on leitud, et see alandab pisut vererõhku ja aitab end tunda rahulikumana. Selle proovimiseks pane sõrmega parem ninasõõre kinni ning hinga voodis olles mõned minutid ainult läbi vasaku ninasõõrme.

Kasuta eeterlikke õlisid. Kui lavendliõli lõõgastavat toimet kõik juba teavad, siis vähemtuntud on näiteks apelsinipuu õitest valmistatud neroliõli, mis vähendab stressi ja vererõhku ning mõjub rahustavalt.

Kuula muusikat. Pane tunnike enne magamaminekut mängima mõnusa meloodiaga lõõgastav muusika ning tunneta ise, kuidas keha end uinumiseks ette valmistama hakkab.

Tee hingamisharjutusi. Üks levinud tehnika on järgmine: hinga suu kaudu tugevalt sisse ja välja. Sulge suu ning hinga tasakesi nina kaudu sisse, lugedes samal ajal neljani. Seejärel hoia hinge kinni ja loe samal ajal seitsmeni. Hinga sügavalt suu kaudu välja seni, kuniks jõuad kaheksani lugeda. Hinga uuesti sisse ning korda kõike seda veel kolm korda. See tehnika täidab kopsud hapnikuga ning viib selle kehasse ringlusse, mis tekitabki lõõgastustunnet.

Joo taimeteed. Pärast pikka päeva mõnusa rohelise taimetee joomine annab ajule signaali, et varsti on aeg puhkama minna.

Loe raamatut. Kui nutiseadmetes püüab meie pilku helesinine valgus, siis raamatu lugemine piisava valguse käes kuidagi und ei raskenda. Kuna sinine valgus võib häirida kehas melatoniini tootmist, mis uinumist soodustab, siis võiks tunnikese enne planeeritud magamaminekuaega nutiseadmetest siiski eemale hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles