Kas tühja kõhuga treenimine on kasulik?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne hommikust trenni on tervislikum siiski kerge eine süüa.
Enne hommikust trenni on tervislikum siiski kerge eine süüa. Illustratsioon: Ruslan Olinchuk/ Panther Media/ Scanpix

Treeningueelne suupiste on oluline kvaliteetsema treeningu heaks, aitab vältida energiapuudust ja on eriti oluline vanemas eas täiskasvanutele. 

Enne sööki treenimine viib veresuhkru madalale ja võib põhjustada uimasust. Võid end tunda väsinud või närvilisena ning ei suuda nii intensiivselt treenida, kui siis, kui oled söönud. Kerge eine aitab treeningut läbida enesekindlamalt ja suurema energiaga, vahendab Time

Eriti oluline on see, et üle 55-aastased täiskasvanud sööksid midagi enne trenni, eriti kui trenni tehakse esimese asjana hommikul. Öö jooksul toimuvad kehas eluks vajalikud füsioloogilised protsessid, mille hulgas ka  keharakkude lõhustamine, et säilitada vere glükoositaset.

Kui treenid hommikul enne söömist, jätkub kehas see lagundamine, mis võib viia lihasmassi kaoni. See ongi aga paljude seeniorite probleem. Vanematel täiskasvanutel soovitatakse tarbida rohkem valku ja kõige kasulikum on jagada valgukogused päeva peale laiali. Tühja kõhuga treenimise kohta on tehtud küll mõned uuringud, kuid nende tulemused on vastakad ning ei näita treeningueelse paastumise otsest kasu.

Inimestele, kes ei ole professionaalsed sportlased, on ilmselt kasulikum enne trenni süüa. Soovituslik on väike trennieelne suupiste, milles on kombineeritud valgud ja süsivesikud, nagu pool banaani ja lusikatäis pähklivõid või kõvaks keedetud muna. Enne treeningut ei ole vaja kõhtu täis süüa, vaid anda kehale vaid väike energiasööst, et treeningut elavdada.

Peale trenni on kasulik vett juua, kuid enne söömist on parim oodata 60–90 minutit, sest peale trenni on keha rasvapõletamine suurendatud. Siiski peaksid sportlased, ainevahetushäirega või diabeediga inimesed nõu pidama oma arstiga või toitumisnõustajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles