Millal peaks tarbima valke, et paremini lihasmassi hoida?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heaks hommikuseks valguallikaks on muna.
Heaks hommikuseks valguallikaks on muna. Foto: Pexels / CC0 Licence

Tahad vananedes lihasmassi hoida? Ameerika kliinilise toitumise ajakiri soovitab süüa valku igal toidukorral.

Lihasmassi võib vananedes aidata säilitada see, kui süüa valgurikkaid toite nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusöögiks, vahendab Harvard Health

Pikka aega arvati, et pole oluline millal valku süüakse, vaid see, et piisav kogus päeva jooksul kätte saadaks. Uus uurimus näitas aga, et see ei pruugi tõele vastata.

Uuringus vaadeldi 1741 tervet täiskasvanud meest ja naist kolme aasta jooksul. Teadlased hindasid osalejate jõudu ja liikuvust uuringu algul, jälgisid nende toitumist ning vaatasid uuesti samu näitajaid kolme aasta pärast.

Inimesed, kes sõid valku kõigil kolmel toidukorral päevas olid tugevamaid nii uuringu alguses kui ka lõpus. Madalamaid tulemusi näidanud grupp sõi valku enamjaolt õhtusöögiks ning nende tulemused olid halvemad võrreldes nendega, kes tarbisid proteiini igal toidukorral. Seda isegi siis, kui valgukogused olid päeva jooksul mõlemas grupis samad.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles