E-toitumispäevik võimaldab nüüd söömist analüüsida ka pikema perioodi kaupa

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment tervise arengu instituudi veebipõhisest toitumispäevikust.
Fragment tervise arengu instituudi veebipõhisest toitumispäevikust. Foto: tap.nutridata.ee

Tervise arengu instituudi veebipõhise toitumisprogrammi nutridata on nüüdsest programmi lisandunud mitmeid olulisi uuendusi, mis muudavad oma menüü ja toitumisharjumuste hindamise veelgi täpsemaks.


Kui seni said kasutajad korraga hinnata vaid ühe päeva toitumist, siis nüüd on võimalik analüüsida korraga suurema hulga päevade keskmist toitumist ning võrrelda tulemust riiklike toitumissoovitustega.

Energia ja toitainete arvutustulemustele lisandus toiduainete saamine, mis annab ülevaate valitud ajavahemikul söödud toiduainete kogustest. Toiduainete saamise rubriigi all kuvatakse tulemused peatoidugruppide (näiteks köögiviljad), alatoidugruppide (näiteks kapsad) ja toiduainete (näiteks Hiina kapsas) kaupa.

Uusi võimalusi on ka toitude lisamisel menüüsse. Toidu otsingusse lisandus valik minu lemmikud, kuhu salvestuvad road, mida sageli tarbitakse. Teine uuendus on võimalus muuta oma toitude all loodud retsept valmistoiduks või toiduaineks ning määrata sellele tüüpilise portsjoni suurus. Portsjonite koguste määramist lihtsustavad nüüdsest ka pildid.

Lisandunud on tervisliku kehakaalu kalkulaator täiskasvanutele, mis aitab hinnata kehakaalu seisundit ning annab soovitusi terve kehakaalu saavutamiseks.

Elektrooniline toitumise andmekogu nutridata.ee avalikustati eelmise aasta juunis. Lisaks toitumise analüüsi programmile, millel on praeguseks üle 18 000 kasutaja, hõlmab andmekogu ka toidu koostise andmebaasi ja toitumisuuringute andmebaasi. Toidu koostise andmebaas sisaldab andmeid ligi 2000 enimtarbitava toidu energia ja 57 toitaine sisalduse kohta. Toitumisuuringute andmebaas koondab aga Eestis teostatud toitumisuuringute andmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles