10 viisi, kuidas oma kaalukaotust ise julmalt saboteerid

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalukaotus on edukas vaid siis, kui ise sellesse täie rauaga panustad.
Kaalukaotus on edukas vaid siis, kui ise sellesse täie rauaga panustad. Foto: panthermedia.net / Andriy Popov

Kaalulangetusega on paljud kimpus ega saa justkui kunagi eesmärgi lähedalegi. Tihtipeale kipub asi olema selles, et antakse lihtsalt liiga palju järele või ei ole vajalikke teadmisi, kuidas saaks kaalu kaotada ilma nälgimata.

Terviseeksperdid annavad Reader’s Digest portaali vahendusel nõu, millised kipuvad olema kaalulangetajate sagedasemad vead, mis takistavad oma eesmärgini jõudmast.

Sööd liiga palju tervislikku toitu. On suurepärane, kui oled selgeks saanud, milliseid toiduaineid saab pidada tervislikuks ja milliseid mitte. Algul on hea, kui vahetad need ebatervislike vastu, ent ka kvaliteetse toidu puhul tuleb jälgida koguseid, sest need mängivad kaalulangusel suurt rolli. Seega ei saa niisama lihtsalt sisse süüa pajatäit pruuni riisi või kinoad, mille juures veel ohtralt lisandeid. Lõppude lõpuks on sealgi tohutult kaloreid, mille hulk kaalulanguseni ei vii. Seepärast õpi hindama koguseid või kaloreid lugema.

Ei saa oma isude põhjustest aru. Kui isu friikartulite või šokolaadi järgi ei kao mitte kuidagi, tuleb üle vaadata oma toitumissedel. Isusid peaks aitama taltsutada see, kui igas toidukorras leidub natuke nii valku, rasva kui ka süsivesikuid ja kiudaineid. Sageli kipuvad inimesed vältima just rasvu, sest need «teevad paksuks», kuid magusaisu põhjus ongi tihtipeale selles, et tarbid liiga vähe rasvu. Seepärast ära unusta isegi kaalulangetusperioodil süüa päevas peotäis pähkleid-seemneid ning rasvast kala.

Pead kaalulangetust oma karistuseks. Kui oled võtnud sellise sisukoha, ongi raske pidada kinni nii dieedist kui ka vedada end treeningusse. End tuleb harjutada mõttega, et toitu on vaja eluspüsimiseks, mitte enese premeerimiseks või oma emotsioonide «söömiseks». Hea on ka mõelda, et mitte keegi peale sinu enda ei vastuta su tervise ega kaalulanguse eest, mille eesmärk on ometigi õnnelik ja tervislik elu.

Ei jälgi jookidest saadud kaloreid. On ainult üks hea kalorivaba jook – puhas vesi. Palju kaloreid ja suhkrut võib peituda aga mahla- ja spordijookides, mis esmapilgul tunduvad tervislikud. Alguses võib ju tarbida ka madala kalorsusega karastusjooki, ent nendegi puhul tuleb arvestada, et kui seal pole suhkrut, on kindlasti selle asemel kunstlikud magusained, mis tekitavad isu aina enam juurde. Seega tuleb kaalujälgijal lugeda toitumisalast teavet ja seda arvesse võtta ka kõikide jookide puhul.

Ei planeeri oma vahepalu. Kaalujälgijal tuleb teada, et vähemalt esialgu tuleb valmis mõelda suurem osa oma päevastest toidukordadest, et võtta arvesse nende kaloraaži ja vältida ülesöömist. Kui toidukordade vahele on jäänud üle kolme tunni, läheme juba liiga näljaseks ja tekibki oht üle süüa. Tööinimesed võivad vajada näiteks kaht valgurikast vahepala (muna, jogurt, kodujuust jm) eriti pärastlõunaks, mil energia hakkab vähenema.

Pead kõiki kaloreid ühesuguseks. On oluline erinevus, kas süüa 300 kalorit sisaldav moosisaiake või jogurt koos marjade ja pähklitega. Nende toitaineline koostis on hoopis erinev ja seepärast ka mõjub ning annab kehale energiat teistmoodi. Samuti ladestub saiake puusadele, kui jogurt seda kindlasti ei tee.

Jätad toidukordi vahele. Siin tuleb samuti pähe taguda rusikareegel – nälgimine ei ole tervislik ega perspektiivikas dieet. Oluliselt mõistlikum on planeerida kindlad toidukorrad ja portsjonid, millega väldid nii näljatunnet kui ka võimalust ühekorraga liiga palju süüa. Ideaalne oleks päevas süüa kolm põhitoidukorda ja kaks väikest vahepala, ent lõplikult otsustab selle igaüks oma eelistuste järgi.

Võtad nädalavahetused vabaks. Kaal ei muutu, kui astud kaks sammu edasi ning sama palju tagasi. See tähendab, et kui oled tööpäeviti korralikult toitumist jälginud ja nädalavahetuse lihtsalt maha logeled, saboteerid kogu seni tehtud tööd. Hea nipp on kaaluda end reedeti, kui oled terve nädala tubli olnud. Kui see väljendub ka kaalunumbril, annab see rohkem motivatsiooni, et ka nädalavahetus edukalt lõpetada.

Sööd liialt valku. Inimene, kes teeb trenni 1-3 korda nädalas, ei vaja metsikus koguses valku. Ka tuleb tähele panna, et valgupulbrites ja –jookides võib peituda palju suhkrut, mis kaalule sugugi hästi ei mõju. Samuti pole tavapärastes valguallikates eriti kiudaineid, mis seedimist soodustaks. Kui aga seedesüsteem streigib, jääb ära ka ihaldatud kaalukaotus. Tavainimene saab oma valgukoguse kenasti kätte ka linnulihast, piimatoodetest ning taimsetest allikatest.

Sööd liiga kiiresti. Kui toit kiirelt sisse ahmida, pole aega seda nautida ning suureneb ka risk lihtsalt rutuga üle süüa. Kui võtad aga endale aega, et maitsva toidu söömisele pühenduda, lõpetad kindlasti siis, kui kõht on just parajalt täis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles