Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Toitumisnõustaja Külli Holsting: mis juhtub, kui teraviljatoodetest loobuda (2)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Osa teraviljatooteid peetakse tervislikumaks kui teisi.
Osa teraviljatooteid peetakse tervislikumaks kui teisi. Foto: Panther Media / Scanpix / Ivan Mateev

Gluteenitalumatuse või -tundlikkuse ettekäändel ei tasuks oma äranägemise järgi teraviljatoodetest loobuda, sest see omakorda jätab inimese menüü B-vitamiini, tsingi ja magneesiumivaeseks.

Toitumisnõustaja Külli Holsting selgitab, et tsöliaakia on haigus, mille puhul gluteen tekitab peensooles põletikku, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator. Holsting lisas, et seda haigust diagnoosib üksnes gastroenteroloog.

Lisaks sellele esineb gluteenitundlikkust, mis võib põhjustada kõhuvalu, kõhulahtisust, peavalu ja kurnatuse tunnet. See võib tekkida elu jooksul teatud haiguste järel, kui on keeruline öelda, millal see alguse saab.

Loe pikemalt ERR Novaatorist.

Tagasi üles