Talvel päästab astmaatiku salliga kaetud nina ja suu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külm õhk ärritab kopse.
Külm õhk ärritab kopse. Illustratsioon: Peter Werner/Panthermedia/Scanpix

Inimestel, kel on oht astmahoogude tekkeks tuleks talvel õues hingata külma õhku läbi salli. 

Astmaatikuid julgustatakse talvel salli kandma. Salliga tuleks katta oma suu ja nina, sest ekspertide sõnul võib külma õhu sissehingamine astmahooriski suurendada, vahendab Independent

Külma õhu sissehingamine halvendab astma sümptomeid, mis võib ka astmahoo riski suurendada. Inimene, kellel on astma olnud 30 aastat ütles portaalile Independent, et astmahoogudega ei ole võimalik kunagi ära harjuda. See on kohutav tunne, otsekui hingaks läbi kõrre, kirjeldas ta.

Jäise õhu hingamine võib arstiabi vajava astmahoo tekitada juba lühikese ajaga ning salli mässimine ümber suu ja nina on selle kõrval imelihtne.

Astmahoog võib tekkida näiteks ärritavate lõhnade, külma ilma ja tugeva stressiga, füüsilise koormusega või kokkupuutel loomade, tubakasuitsu või õietolmuga. Astmaatikutes põhjustavad sellised kokkupuuted kopsutorude kokkutõmbumist, mis tekitab õhupuuduse ja isegi lämbumistunde.

Maailma terviseorganisatsiooni hinnangul põeb astmat 235 miljonit inimest üle kogu maailma ning see on kõige levinum krooniline haigus lastel. Eestis põeb astmat viis kuni kaheksa protsenti elanikkonnast ehk kuni 100 000 inimest ning see arv on viimaste kümnendite jooksul pidevalt kasvanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles