Läti lapsed muutuvad üha ülekaalulisemaks

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valedest toitumisharjumustest ning vähesest liikumisest põhjustatud laste ülekaal muutub üha tõsisemaks probleemiks.
Valedest toitumisharjumustest ning vähesest liikumisest põhjustatud laste ülekaal muutub üha tõsisemaks probleemiks. Foto: SCANPIX

Lätis on laste ülekaal muutunud suureks probleemiks ning olukord võib muutuda veelgi tõsisemaks, kui toitumisharjumused ja eluviis ei muutu, kinnitab ülikoolihaigla endokrinoloog Inara Kirillova.

Intervjuus portaalile Tvnet toonitas Kirillova, et lastele on oluline mitte ainult õige toitumine, vaid nad peavad ka rohkem liikuma.

Vaatamata sellele, et koolipuhvetites on keelatud pakkuda laste tervisele kahjulikke toiduaineid, on need õpilastele kõikides kauplustes kättesaadavad. Seetõttu mängivadki laste toitumisharjumuste kujundamises üha suuremat rolli lapsevanemad, kes peaks vähemalt selgitama, et janu kustutamiseks sobib mahla või piima asemel kõige paremini puhas vesi.

Mahl ja piim on küll kasulikud, kuid need sisaldavad palju kaloreid. Samuti ei tule lapse tervisele kasuks igasugused krõpsud. Paraku on üha rohkem lapsevanemaid, kes eelistavad täisväärtuliku toidu asemel lastele kiirtoitu pakkuda.

Samuti tasuks Kirillova kinnitusel piirata maiustuste tarbimist, sest ka kõige väiksemad kogused sisaldavad palju kaloreid. Arsti sõnutsi on just vanavanemad need, kes lapsi maiustustega hellitama kipuvad.

Kirillova sõnul ei tohiks liialdada ka jogurtitega, sest maitsestatud jogurtid sisaldavad palju suhkrut.

«Laste väikest ülekaalu ei võeta tavaliselt tõsiselt, kuid sellest on rasvumiseni vaid üks samm,» hoiatab Kirillova.

Toitumise kõrval on arsti sõnul üheks laste ülekaalu tekkimise põhjuseks vähene liikumine. Tihti viiakse nad autoga kooli, seal istuvad nad päev läbi tundides ning õhtul tuuakse nad taas autoga koju.

Ülekaalu vähendamiseks tuleks tema sõnul muuta just toitumist ja rohkem liikuda, mitte aga otsida abi isu vähendavatest ravimitest, mis paljudele vanematele näib olevat kõige lihtsam lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles