Terviseamet hoiatab lapsevanemaid eluohtliku väljakutse eest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesugeeli kapsel.
Pesugeeli kapsel. Illustratsioon: Ivanna Grigorova/Panthermedia/Scanpix

Sotsiaalmeedias leviv väljakutse Eestis veel ei levi, seetõttu on praegu õige aeg teismelistele selgitada, et nad ei läheks kaasa kahtlaste trendidega. 

Terviseamet palub lastevanematel olla tähelepanelikud oma teismeliste suhtes ja selgitada neile õigel ajal, et nad ei läheks kaasa kahtlaste trendidega. Üheks selliseks on viimasel ajal Youtube's  ja sotsiaalmedias levima hakanud «Tide pod challenge» ehk siis videod, kus teismelised filmivad ennast pesugeeli kapsleid suhu panemas ja kapsli sisu seejärel välja oksendamas või sülitamas.

Terviseameti mürgistusteabekeskusele teadaolevalt see trend veel Eestis ei levi, mis tähendab, et just praegu on õige aeg rääkida lastega selliste tegudega kaasneda võivatest ohtudest.

Ameerika noorte seas on esmalt naljana mõeldud väljakutse kujunemas eluohtlikuks trendiks.

Mürgistusteabekeskuse info kohaselt sisaldab pesugeelikapsel kontsentreeritud pesuainet, mis on inimorganismile mürgine. Allaneelatuna põhjustab see tugevat oksendamist, söögitoru ja mao limaskesta kahjustusi ning kõripealise põletuse.

Ärritava aine väljaoksendamisel võib see kergesti sattuda hingamisteedesse, põhjustades hingetoru põletust ja keemilist kopsude kahjustust. Tulemuseks võib-olla raske tervisekahjustus koos pika haiglaraviga. Pesugeelikapsli sisu võib tundlikumal nahal põhjustada ärritust, silma sattudes võivad silmade punetus, valu ja nägemishäired kesta mitu päeva.

Kui siiski on juhtunud, et laps hammustas pesugeelikapslit ja neelas selle sisu alla, siis:

  • Loputa koheselt suu ja nägu
  • Anna paar lonksu juua
  • Eemalda pesugeeliga kokku puutunud riided
  • Ära proovi esile kutsuda oksendamist ega teha maoloputust
  • Kõik pesugeelikapsli sisu neelanud väikelapsed peaks viima jälgimiseks haiglasse

Teismelistega peaks pöörduma haiglasse kui esineb:

  • Tugev oksendamine
  • Hingamisraskus
  • Neelamisraskus
  • Valu rinnaku taga (tõenäoline söögitoru kahjustus)

Kahtluste korral küsi nõu mürgistuste infoliinilt numbril 16 662

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles