Tervislik või mitte: kas tasub puu- ja juurviljad mahlaks pressida? (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahlade tegemiseks oleks hea valida vähem magusad viljad.
Mahlade tegemiseks oleks hea valida vähem magusad viljad. Illustratsioon: Z Jan / PantherMedia / Scanpix

Kuigi mahl sisaldab vitamiine ja mineraale, mida leiab ka värskes viljas, siis puuduvad mahlas kiudained. Kiudained on puu- ja juurviljade osad, mida keha ei suuda seedida, kuid kasutab neid teisel eesmärgil.

Ilma kiudaineteta ei hoia mahl kõhtu täis. Uurijad on leidnud, et toitainete joomine täidab kõhtu vähem kui söömine. Kehale meeldivad küll vitamiinid, mineraalid ja antioksüdandid, kuid puudu jääb kiudainetest. Toidu närimine suurendab samuti kõhu täitumist, vahendab Time

Kiudained liiguvad mööda soolestikku, reguleerivad seedimist ja aitavad kõhul kauem täis püsida. Kõrge kiudainesisaldusega toidu söömist seostatakse diabeedi, südamehaiguste ja ülekaalulisuse riski vähendamisega. 

Suhkur on suhkur

Enamik puu- ja juurvilju sisaldab looduslikult suhkruid, magusates puuviljades on neid rohkem. Ilma kiudaineteta on mahl põhimõtteliselt vaid suhkur ja vesi. Kuigi looduslik suhkur tundub ohutu, ei erista keha seda kommis sisalduvast. Suhkru tüübist olulisem on see, millega koos seda tarbida. Süües banaani, aitavad puuviljas sisalduvad kiudained suhkru imendumist aeglustada, mis väldib järsku veresuhkru kõikumist. Mahla juues on suhkrut ka palju lihtsam üledoseerida, kui puuvilju süües. Ühe klaasi mahla tegemiseks pressitakse tavaliselt kordades rohkem puuvilju, kui neid jõuaks või tahaks tervena ära süüa. 

Mahl ei täida kõhtu

Mahlad kaalu langetada ei aita, sest seedimise parandamiseks ja täiskõhutunde tekitamiseks on vaja kiudaineid. Mahl võib panna hoopis kaalus juurde võtma. Keha ootab koos suhkruga kaasnevat energiat ja massi. Magus mahl, kus ei ole peaaegu üldse kiudaineid, ei täida sel põhjusel kõhtu ning võib viia hiljem ülesöömiseni. Smuutid võivad olla natuke tervislikumad, sest nende tegemisel jäävad kiudained alles. 

Mahl ei pruugi olla nii tervislik, kui see levinud arvamuse kohaselt on. Mahla võib pidada siiski rohkem suupisteks või vahepalaks kui joogiks, sest seal sisaldub palju suhkrut. Samuti on hea tarbida mahla koos kiudaineid sisaldava toiduga. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles