:format(webp)/nginx/o/2018/01/30/7528215t1h730a.jpg)
Enamik tänapäeva inimesi tarbib kiudaineid soovituslikust vähem. Toidus sisalduvad kiudained soodustavad soolestikubakterite kasvu ja ennetavad ülekaalulisust, metaboolset sündroomi ja soovimatuid muutusi soolestikus.
Enamik tänapäeva inimesi tarbib kiudaineid soovituslikust vähem. Toidus sisalduvad kiudained soodustavad soolestikubakterite kasvu ja ennetavad ülekaalulisust, metaboolset sündroomi ja soovimatuid muutusi soolestikus.
Ülekaalulisega seostuv metaboolne sündroom kätkeb endast hulka tervisele kahjulikke seisundeid nagu kõrge vererõhk ja veresuhkur, keharasva kogunemine taljele ja kõrge kolesterool, vahendab WebMed.
Lääne ühiskond vaevleb ülekaalulisuse epideemia all ning üheks põhjuseks võibki olla just kiudainetevaene toit ja kesine sooletiku mikrofloora.
Ei tasu segi ajada kiulist toitu ja kiudaineid – kuigi liha võib olla kiuline, ei sisalda see kiudaineid. Kiudaineid leidub ainult taimses toidus. Loomsed toiduained, nagu liha, kala, munad ja piimatooted, ei sisalda kiudaineid, kirjutab blogi Tervislik Toitumine.
Kiudainete vajadus sõltub vanusest ja kehakaalust. Tervise Arengu Instituudi andmetel peab täiskasvanud inimene päevas saama umbes 25–35 grammi kiudaineid (naised vahemiku alumine pool, mehed ülemine). Laste jaoks soovitatav kiudainevajadus on kehakaalust sõltuvalt täiskasvanute omast väiksem.
Kiudainete tarbimise soovitatavad päevased kogused lastel (Suurbritannia riikliku tervishoiusüsteemi NHS andmetel):
Kuna aga täpseid gramme on paljude inimeste jaoks keeruline ja tüütu arvutada, siis kiudainete tarbimist saab hinnata ka portsjonite järgi (1 portsjon = umbes 1 peotäis). Toitumisnõustaja Külli Holstigu sõnul saab inimene piisava koguse kiudaineid, kui tarbida päevas 5-7 portsjonit köögivilju, 4-5 portsjonit puuvilju ja marju ning 4-6 portsjonit täisteraviljatooteid. «Kui järgitakse toitumissoovitusi, aga ikkagi on kalduvus kõhukinnisusele või soovitakse langetada kaalu või kolesterooli, siis võib juurde võtta nt kaerakliisid või teelehe kestasid,» soovitab Holsting.