Prantsuse uuring: töödeldud toitude söömine seostub vähiriskiga

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
couple in restaurant eating fast food
couple in restaurant eating fast food Foto: Arne Trautmann/PantherMedia / Arne Trautmann

Prantsuse uurijad leidsid seose väga töödeldud toitude ja vähki haigestumise vahel. 

Kõrgelt töödeldud toitudeks nimetati näiteks kana nugget'id, masstoodanguna valmistatud sai ja maiustused. vähirisk ei pruugi tulla ainuüksi toidust, sest töödeldud toidu söömisega võivad kaasas käia ka teised ebatervislikud harjumused, vahendab BBC

Juba teatakse, et toit mängib vähiriskis rolli. Ülekaalulisus on suurim ennetatav haiguste põhjus peale suitsetamise ning Maailma Tervishoiuorganisatsiooni sõnul suurendab töödeldud liha tarbimine kergelt riski.

Mis on väga töödeldud toidud?

  • masstoodanguna valmistatud leivad, saiad ja saiakesed
  • magusad või soolased pakendatud suupisted, ka krõpsud
  • šokolaadibatoonid ja maiustused
  • limonaadid ja magustatud joogid
  • lihapallid, kana- ja kalakotletid
  • kiirnuudlid- ja supid
  • külmutatud või pika säilivuseaga valmistoidud
  • toidud, mis on tehtud peaaegu täielikult suhkrust, õlist või rasvast

Pariisi Sorbonne'i ülikooli teadlased kasutasid küsitlusi, et saada teada, mida inimesed söövad. Uuringus osalenud katseisikud olid enamjaolt keskealised naised, keda jälgiti viie aasta jooksul. Briti meditsiiniajakirjas avaldatud uuring näitas, et kui väga töödeldud toitude osakaal toidus kasvas 10 protsenti, suurenes avastatud vähi arv 12 protsenti.

  • Keskmiselt oli 18 protsenti toidust kõrgelt töödeldud.
  • Kesmiselt oli 10 000 inimese kohta 79 vähijuhtu aastas.
  • Tõstes töödeldud toitude osakaalu 10 protsendi võtta, esines üheksa vähijuhtu aastas rohkem.

Uuring ei saa öelda, et töödeldud toit oli kindel vähi esinemise põhjus, sest piisavalt ei uuritud inimeste teisi harjumusi. Töödeldud toitu söövad inimesed suitsetasid tihedamini, olid vähem füüsiliselt aktiivsed, tarbisid üleüldiselt rohkem kaloreid ja võtsid rohkem suukaudseid rasestusvastaseid vahendeid.

Üldiselt ütlesid teadlased, et uuring oli märk sellest, kui oluline on tervislik toitumine, kuid inimesed ei peaks liialt muretsema vahetevahel töödeldud toitude söömise pärast. See ei tee liialt kahju, kui samal ajal tarbitakse ka piisavalt puuvilju, köögivilju ja kiudaineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles