Eestimaalased söövad kordades rohkem suhkrut kui tohiks (3)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetavalt teeb suhkur tarbimine ülekaaluliseks ja haigeks.
Väidetavalt teeb suhkur tarbimine ülekaaluliseks ja haigeks. Foto: Roman Tsubin / Panther Media / Scanpix

Pulgajäätis, tahvel šokolaadi, suur tops magusat jogurtit - nende toodete tarbimisega võid oma päevase suhkrunormi hetkega ületada, sest üsna raske on tajuda, kui palju neis tegelikult suhkrut peitub.

«Eestimaalased liialdavad magusaga ja see ei ole vaid ülekaaluliste probleem - täiskasvanud söövad magusat keskmiselt kaks korda enam kui on soovitatav, lapsed koguni 3-4 korda enam,» ütles Tervise Arengu Instituudi (TAI) toitumisekspert Kristin Salupuu. 

Liigne suhkrutarbimine mõjutab inimeste tervist ja võib suurendada mitmete haiguste tekkeriski (ainevahetussündroom, II tüüpi diabeet, kuid ka stress ja depressioon jm). Samuti suurendab liigne suhkrurikaste toitude tarbimine hamba- ja igemehaiguste riski.

Täna alustab TAI kampaaniaga, mis suunab märkama suhkruid ja nende tarbimist vähendama. Veebilehelt toitumine.ee leiab ka suhkrukalkulaatori, millega saab välja arvutada, kui palju lisatud suhkruid eri toodetest saab.

Salupuu sõnul on suhkrud organismi toimimiseks vajalikud, kuid jälgima peaks, millistest allikatest ja kui palju neid saadakse. Mõned toidud sisaldavad suhkruid looduslikult, näiteks puuviljad, marjad, mesi, köögiviljad ja piim. Osa suhkrutest aga lisatakse toitudesse-jookidesse nende valmistamise käigus ja tihti on raske hinnata, kui palju mõnes tootes võib lisatud suhkrut olla. Näiteks 0,5-liitrises limonaadis võib lisatud suhkruid olla kuni 65 grammi, mis on 13 teelusikatäit. Palju lisatud suhkruid võivad sisaldada ka maitsestatud veed, kohupiimakreemid, jogurtid, kastmed, marinaadid jm.

Loe veel: 

«Lisatud suhkrutest saadav energia ei tohiks ületada 10 protsenti kogu päevasest soovituslikust toiduenergiast. Näiteks keskmine täiskasvanud naine, kelle energiavajadus on 2000 kcal, ei tohiks lisatud suhkruid tarbida rohkem kui 50 grammi päevas,» rõhutas Salupuu.

Toote suhkrusisalduse kohta saab aimu pakendil olevast teabest. Salupuu soovitab vaadata ka toidu koostise loetelu - mida eespool paikneb seal lisatud suhkur (kõikvõimalike nimetuste all nagu suhkur, fruktoosisiirup, invertsiirup jne) toidu koostisosade loetelus, seda enam teda tootesse lisatud on.

TAI andmeil on kõige suuremad magusasööjad lapsed vanuses 10-17. Koolieelikud, algklassilapsed ja teismelised poisid söövad päevas keskmiselt neli korda rohkem magusat kui võiks ning teismelised tüdrukud ja täiskasvanud 2-2,5 korda rohkem.

Üle poole magusast tarbitakse toidukordade vahel näksidena, mitte põhitoidukordade ajal. 45 protsenti lastest sööb maiustusi või joob karastusjooke viis korda nädalas või sagedamini, sealhulgas iga päev karastusjooke joovate laste osakaal on kaheksa protsenti ja maiustusi söövate laste osakaal on 30 protsenti.

TAI kampaania kestab märtsi lõpuni. Loe suhkrutest ja suhkrutarbimisest rohkem siit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles