Paratamatut lihasmassi kaotust vananedes saab vältida

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elderly woman with personal trainer
Elderly woman with personal trainer Foto: /

Teadlased avastasid, mis põhjustab vananedes lihasnõtrust ning usuvad, et vananemisega seotud lihasmassi kadu on võimalik vältida.

Enamik inimesi jääb vananedes nõrgemaks, jalalihased kahanevad ja ei jõua enam keharaskust hoida. See võib viia liikumisvaevuste ja kukkumisteni. Uudisteportaal Independent vahendab järjekordset Suurbritannia uuringut, mis kinnitab treeningu kasulikku mõju eakate lihastele. 

Manchesteri ülikooli teadlased avastasid, et 75. eluaastaks kontrollib jalalihaseid 30-50 protsenti vähem närve. See jätab suured lihaspiirkonnad ilma ühendusest närvisüsteemiga, mis töötab kui elektriülekanne ja suhtluskanal aju ja lihaste vahel. Ilma ühenduseta lihased manduvad ja surevad.

Uuringu juhtivteadlane Mathew Piasecki, et üks varaseimaid sarnaseid uuringuid leidis väikse grupi eakate pealt, et neil oli alles vaid mõned närvid, mis jalalihaseid ajuga ühendasid.

Piasecki sõnul olgi vanade andmete suhtes skeptilised, kuid peale paarisaja mehe testimist oli näha, et varajased vaatlused osutusid tõeks. Ka nemad leidsid, et väga eakatel inimestel on vaid paarkümmend närvi, samal ajal noortel ja tervetel inimestel on neid sadu.

Reie läbilõige. Noore, eaka ja kõrges eas professionaalse sportlase lihasmass.
Reie läbilõige. Noore, eaka ja kõrges eas professionaalse sportlase lihasmass. Foto: Proceedings of The Physiological Society

Teadlased kasutasid lihaste detailseks uurimiseks magnetresonantstomograafiat (MRT) lisaks täiustatud elektromüograafiat, et uurida lihaseid läbivaid elektriimpulsse.

Tervetes lihastel olevad närvid suutsid laiali saata uusi harusid, et päästa lihased, mis olid ühenduse närvisüsteemiga kaotanud. Teadlased usuvad, et regulaarne treening suudab seda protsessi toetada.

Eelmisel nädalal tehtud uuringus selgus, et vanemad inimesed, kes olid füüsiliselt väga heas vormis suutsid oma lihas- ja luumassi säilitada. Loe selle uuringu kohta rohkem siit. Juba arstiteaduse isa Hippokrates ütles 400 aastat eKr, et liikumine on parim ravim. See sõnum on aja jooksul kaotsi läinud ja tänapäeval liiguvad inimesed vananedes aina vähem. Briti teadustöö on järjekordne näide sellest, et vanus üksi ei tee inimest nõrgaks, vaid pigem vähene liikumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles