Gripp taandub vaikselt: kui palju kasutamata vaktsiini läheb hävitamisele?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripivaktsiin.
Gripivaktsiin. Foto: Priit Simson

Kuigi iga aastaga vaktsineerib end gripi vastu aina rohkem eestimaalasi, jääb nende koguarv ikkagi väikseks ning tänavugi võib kuni paar tuhat annust vaktsiini kasutamata jääda. 

Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius ütles Postimehele, et sel hooajal tarniti Eestisse orienteeruvalt 80 000 gripivaktsiini annust, möödunud hooajal oli see arv 50 000.

Laiuse sõnul on tore tõdeda, et vaktsineeritute hulk on märgatavalt tõusnud, ent samas moodustab see vaid ligikaudu kuus protsenti elanikkonnast. Eelmisel hooajal jäi vaktsineerimisega hõlmatus 2,7 protsendi juurde.

«Seega võiks see number olla oluliselt suuremgi ning loodetavasti jätkub viimaste aastate kasvutrend ka edaspidi,» lisas ta. 

Ravimiametil ei ole täpset ülevaadet, kui palju on gripivaktsiini veel apteekides saadaval, aga orienteeruvalt võib Laiuse hinnangul üle jääda paar tuhat annust vaktsiini, mis on kaks kuni kolm protsenti toodud kogusest.

Ravimiinfo.ee andmeil leidub kolmevalentset gripivaktsiini Influvac praegu veel kümnes väiksemas apteegis, neljavalentset vaktsiini VaxigripTetra aga rohkem kui sajas apteegis üle Eesti. 

«Ülejääv vaktsiin läheb hävitamisele, sest järgmiseks hooajaks kinnitab WHO uued gripitüved, mis kõige tõenäolisemalt haigestumist hakkavad põhjustama,» sõnas Laius. 

Eelmisel hooajal suri grippi 47 Eesti elanikku, ent tavaliselt sureb terviseameti andmeil Eestis hooajal grippi umbes 20–23 inimest. Terviseamet selgitas toona Euroopa kolleegidega rääkides välja, et mujal oli pigem leebe hooaeg ja surmajuhtumite arv ei ületanud tavapärast, vaid Eesti oli sealjuures erandlik. Eelmise nädala andmete järgi on ka tänavu gripisurmade arv Eestis väga suur, ulatudes juba 51 surmajuhu juurde. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles