Fantaasiarikkad smuutid täidavad kõhu ning teevad meele heaks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikasmuuti.
Maasikasmuuti. Foto: Cseh Ioan/PantherMedia / Cseh Ioan

Kes pole veel smuutisõbraks hakanud, sel tasub end kindlasti smuutide värvikireva maailmaga kurssi viia, sest see kerge toidukord on kevade hakul ideaalne kaaslane. 

Toitumisnõustaja Triin Muiste kinnitusel sobib mitmekesine smuuti ideaalselt hommikusöögiks või vahepalaks. Oma olemuselt võib smuutit pidada terviktoiduks, sest see sisaldab kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Kui lisada smuutisse nii puu- kui köögivilju, seemneid ja maitseürte, saad kiirelt ja lihtsalt ühe toidukorraga palju vajalikke toitaineid ja antioksüdante.

Smuuti tegemisel soovitab Muiste kasutada:

  • Vedelikku – vesi, piim ja piimatooted (eriti kasulikud on hapendatud piimatooted), taimsed piimajoogid (pähklipiimad, seemnepiimad jm), mahlad (eelkõige naturaalsed);
  • Puuvilju ja marju – praktiliselt kõik söödavad marjad ja puuviljad sobivad. Kui kasutad kiivit, lisa see lõpus, sest muidu võib smuuti mõruks muutuda (eriti, kui kasutad piimatooteid), arbuusi kasutamisel arvesta, et see teeb smuuti vesisemaks;
  • Köögivilju – lehtköögiviljad, seller, kurk, porgand, peet, suvikõrvits, tomat jne – tugevamate maitsetega ole ettevaatlikum;
  • Muid lisandeid – ürdid (piparmünt, meliss jm), vürtsid (ingver, kurkum, küüslauk), pähklivõi, leotatud pähklid, vetikad (klorella, spirulina), seemned, kakao, maca pulber, kookoshelbed, pudruhelbed, maitsetaimed jpm.
  • Magustamiseks kasuta kas puuvilju (banaan, datlid) või mett, agaavi- või vahtrasiirupit. Selleks, et suhkur imenduks aeglasemalt, võib smuutidele lisada pisut rasva või valku näiteks keefiri, avokaado, kookosrasva, pähklite või seemnete kujul.
Puu- ja köögiviljasmuuti. Pilt on illustratiivne.
Puu- ja köögiviljasmuuti. Pilt on illustratiivne. Foto: Goran Jaku?/PantherMedia / Goran Jaku?

Kuigi ka köögikombain või saumikser ajab asja ära, soovitab Muiste hankida smuutide valmistamiseks blenderi, millega valmib smuuti kõige kiiremini ja ilma tükkideta. Kui vajalik tööriist olemas, siis pese, lõika tükkideks või riivi vajalikud koostisosad. Smuutis võib kasutada ka neid vitamiinirikkaid puu- ja köögivilja osi, mille muidu ära viskaksid, näiteks seemneid. Õunad-pirnid võib smuuti sisse tükeldada julgelt koos koorega.

Esmalt võiks blenderisse panna pehmemad viljad (banaan, avokaado, värsked marjad jm), seejärel lehtköögiviljad (lehtkapsas, spinat), kõvemad koostisosad (külmutatud marjad, seller, jää) ning viimasena vedelik. Blenderdada tasub kohe mõnuga ning juua smuutit pärast selle valmimist, sest siis maitseb see kõige paremini.

Pirni-spinatismuuti (2-3 inimesele)

  • 2 keskmist pirni
  • 100 g spinatit või muud mahedat rohelist
  • 200 ml kaerapiima või muud taimset piimajooki
  • Pool banaani
  • Poole sidruni mahl
  • 2 spl kooritud kanepiseemneid

Puhasta ja tükelda koostisosad. Blenderda.

Väekas smuuti (3-4 inimesele)

  • 2 banaani
  • 1 avokaado
  • 100 g mustikaid
  • 100 g vaarikaid
  • 2 suuremat lehtkapsalehte
  • 2 spl toorkakaod
  • 1 tl maca pulbrit
  • näpuotsatäis Himaalaja soola
  • 2 spl tšiiaseemneid
  • 2 cm jupp kooritud ingverit
  • Riisipiima või muud taimset piima vedeldamiseks
  • sidruni- või laimimahla

Puhasta banaanid ja avokaado, lisa kõik koostisosad ja blenderda. Joo koheselt, sest mida kauem smuuti seisab, seda kangemaks ta läheb.

Särtsakas smuuti (kahele)

  • 2 avokaadot
  • väike peotäis astelpajumarju (u 50 g)
  • 1 keskmine õun
  • 2-3 suuremat lehtkapsalehte
  • 1 apelsin
  • 1 spl kooritud kanepiseemneid

Puhasta ja tükelda koostisosad. Blenderda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles