Eesti lapse haruldane haigus avaldus kergesti tekkivate sinikatena

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merle Morales koos poja Samueliga poisi tennisetrennis.
Merle Morales koos poja Samueliga poisi tennisetrennis. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Merle Moralese 12-aastane poeg Samuel on kogu elu jooksul saanud parimat võimalikku hemofiiliaravi ja talle ei sea haigus tegutsemisel piire. Kui varem soovitati hemofiilikutel tegutsemisest kõrvale jääda, siis praegu on arstid vastupidisel seisukohal.

Esimest korda märkas Morales poja haigust, kui laps oli kuuekuune. «Hoidsin teda ühe käega puusal ja toimetasin teise käega. Tal tekkisid ribidele sinised laigud, mis meenutasid minu sõrmejälgi,» rääkis ema. Esimeste vereproovidega hemofiiliat ei diagnoositudki. Pärilik haigus avastati alles siis, kui üheaastaselt saadud suuhaav enam kinni ei jäänud. 

Hemofiialia puhul juhtubki see, et kui laps halvasti kukub ja kuna tal endal ei ole verehüübivust, siis pealtnäha väike haav aina paistetab edasi ja paisub. «Nüüd juba tean, milliste haavade puhul tuleb arsti juurde süsti tegema minna. Mõnikord lähemegi näiteks mänguväljakult otse haiglasse,» rääkis ema.

Kuigi eeldame, et hemofiilia on pärilik haigus, võib see hematoloogi sõnul tekkida ka nagu välk selgest taevas. «Umbes pooled juhud tänapäeval on esmased juhud ja geenimutatsioon tekib emaüsas. See on hemofiilik, kes võib anda järgmise põlvkonna,» selgitas Laane. Arsti sõnul on neid patsiente raskem diagnoosida, sest hemofiiliat ei osata otsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles