Mis on saanud ajukahjustusega Jürgenile kogutud annetustest?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolipoiss Jürgen, kelle elukvaliteet pärast õnnestust kõvasti langes.
Koolipoiss Jürgen, kelle elukvaliteet pärast õnnestust kõvasti langes. Foto: Kairi Org

Eelmise aasta lõpul kirjutasime pärast õnnetust kõne- ja kõndimisvõime kaotanud Jürgenist, kelle heaks koguti toona annetusi, et poiss saaks taas liikuma ja lihaste hoolduseks vajaliku massaaživanni. Nüüd naudib Jürgen uut vanni, käib iga nädal teraapiates ja areneb jõudsalt. 

Jürgen on 11 aastane Saue valla koolipoiss, kes sattus ränka õnnetusse kaks aastat tagasi. Ta oli just lõpetanud 2. klassi Nissi Põhikoolis, kui ta 2016. aastal pärast jaanipäeva tiigis sõpradega torudel mängides vee alla kukkus. Poiss päästeti, kuid vee all olnud minutid olid liiga pikad ja ta sai ajukahjustuse.

Lihaseid lõõgastav vann

Lapse kiiremaks taastumiseks tegid kaks heategijat Facebookis üleskutse, kus saadi heade inimeste abil toetussummaks ligi 70 000 eurot ning hulk vajalikke asju, seda nii ligi 3000 tuhandelt eraisikust heategijalt kui paarikümnelt ettevõttelt. Inimesi puudutas Jürgeni ja tema pere lugu ning isegi ülekanded olid eriliselt soojade sõnumitega.

Üleskutse esmane eesmärk oli koguda raha vannitoa ehituseks, massaaživanni ostuks ning seisu- ja füsioteraapialaua soetamiseks. Lahkete toetajate ja sponsorite abil see ka õnnestus. Aasta lõpus kogutud rahaga alustati jaanuaris projekteerimist ja jaanuari lõpus ehitustöödega.

Ehitus jaanuarikuus.
Ehitus jaanuarikuus. Foto: Kairi Org

Mitmefunktsionaalne massaaživann oli vajalik lihaste hoolduseks. Siin tuli appi Balteco kollektiiv, kellelt sai Jürgen kingituseks spetsiaalselt erilise lihaste lõdvestamise lisavõimalusega valmistatud vanni.

Remondi tegemine usaldati Vaskor Ehitus OÜ ehitajatele. Nad toetasid erinevate materjalide soodsamalt soetamist ning paljud materjalid tõi firma kaasa ka kingitusena.

Projektijuhi Sergei Kožemjakini ja firmajuhi Tamo Toodoga sõnul oli ruum, millest sai alguse vannitoa ehitus, soojustamata ning esimesed tööd tehtigi tagamaks lapsele maksimaalne soojustus. Esmalt alustati vahelagede ja sarikate soojustamist. Küttekeha jaoks oli koht olemas, kuid oli vaja panna uus torustik.

«Valasime uue põranda, mille sisse paigaldasime põrandasoojenduse. Uued kanalisatsioonitorud said veetud otse katlaruumi. Katlaruumis paigaldasime ka eraldi boileri vanni täitmiseks. Kõik seinad said soojustatud. Tagamaks ohutuse kogu majas, tegime korda ka elektriliinid. Sellele järgnes juba plaatimine ja ülejäänud siseviimistlus,» kirjeldasid Kožemjakin ja Toodoga.

Vannituppa said ka toolid, kui füsioterapeut tegeleb laual pojaga, siis ema ootab, järgib ja isegi õpib kõrval. 

Veebruari lõpul valmis kas spetsiaalne füsioteraapialaud koostöös Fysioline'i kollektiiviga. Nad tegid lauale suure soodustuse ja osa rahalisest toetusest laua soetamisel tuli ka Radisson Blu Sky Hotelist.

Väiksest hirmust sai lõbu  

Veebruaris kimbutasid Jürgenit erinevad külmetushaigused, kuid ta on nüüdseks kenasti taastunud. Jürgen sai nüüd üle 1,5 aasta esimest korda pesema ja saab ka kodus veeteraapiat nautida.  

Pere tõstab oma peaaegu 140 sentimeetri pikkuse, kasvava poja ratastoolist vanni spetsiaalselt abirahast soetatud vahendi abil (pildil). Esialgu Jürgen küll pelgas talle välja töötatud veesurve teraapiat. Samas tekitas see uudishimu ja nüüd juba poisi lihased lõdvestuvad ning ta vaikselt juba naudib protsessi, selgitab pere.

Jürgeni uus vannituba. Pildil on näha massaažilauda ja lapse ratastoolist vanni tõstmiseks mõeldud vahendit (punane). 
Jürgeni uus vannituba. Pildil on näha massaažilauda ja lapse ratastoolist vanni tõstmiseks mõeldud vahendit (punane). Foto: Kairi Org

Jürgeni kaela ümber on spetsiaalne n-ö ujumisrõngas, et anda talle turvatunnet ja maandada uppumisohtu. Kui esimesel paaril korral tuli vaid naeratus näole, siis nüüd  naerab poiss laginal ja peale seda on tal rohkel energiat ja tema meeled on ärksamad. Ka ema tunneb oma lapse arengust siirast rõõmu.

Toetusraha abil saab Jürgen nüüd iga nädal Pärnus teraapiates käia. Varasemalt sai ta käia seal vaid korra kuus. Lisaks sai Jürgen tänu heade inimeste abile endale näiteks seismislaua, riideid, pesukuivati, lambavillased sussid, käsitolmuimeja ning erinevaid suppe, puljongeid, mahejooke, teesid jms. 

Jürgen saab sel aastal neli korda Haapsalu neuroloogilises rehabilitatsioonikeskusesse. Riik toetas ka tema taastumispanust. Seal saab ta saab iga päev massaaži, tegevus- ja füsioterapeudi seansse ning käib logopeedil, kes kiitis lapse arenenud keelelihaseid.

Haapsalus sööb poiss juba veidi tahkemaid toite. Kodu ema neid anda ei julge, sest kardab lämmatamist. Kodus tarbib laps annetatud puljongeid ja toormahlasid.

Arsti sõnul on Jürgen väga tubli ning tal on tugev närimisinstinkt, mis aitab iseseisvale söömisele kaasa. Tema füsioterapeut Haapsalus kiitis lihaste taastumist. Ema harjutab kodus ka ortoosidega. Käed painduvad juba paremini, jalad on muutunud pehmemaks kuigi paaris kohas on siiski jäikus ja lihaspinge sees, annab pere ülevaate 2018 esimese kolme kuu arengutest.

Õnneliku juhuse läbi õnnestus emal saada aeg ka Peterburi ajuinstituudi neuroloogi juurde. Arst külastab Eestit 15. nädala lõpul. Esimesed uuringud on selle kohtumise tarbeks juba tehtud ning Jürgeni elektroentsefalograafia (EEG) saadetakse Peterburi. See konsultatsioon on võimalik tänu annetatud summale. 

Aprillis on broneeritud intensiivsed rehabilitatsiooni protseduurid Pärnus, kus Jürgen saab nii tegevusteraapiat kui ka psühholoogi abi. Vajadusel saab nüüd toetajate abiga tellida a tasulisi protseduure. Poisi ema tõi välja näiteks soolakambri, kuna lapsel tekib röga ning elektriimpulss aparaadi protseduuri, millega aktiveeritakse üksikuid lihaseid.

Praegu pole veel leidnud füsioterapeuti, kes saaks käia lapse kodus temaga harjutamas.

Jürgeni vanemad ja üleskutse algatajad on siiani pisarateni liigutatud inimeste heasüdamlikkusest ning soovivad kõiki siiralt tänada.

Loe Jürgeniga juhtunust pikemalt siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles