Jäta auto koju, päästad oma tervise

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Young Businesswoman Locking Up Her Bicycle
Young Businesswoman Locking Up Her Bicycle Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Tööle kõndimine või rattaga sõitmine võib vähendada südamehaiustesse või insulti suremise riski 30 protsenti, selgus värskest uuringust. 

Mõistmaks igapäevase liikumise mõju, otsustasid Inglise teadlased uurida 35899 Suurbritannia biopanka registreeritud inimese tööleliikumise harjumusi, kirjutab Independent.

Teadustöö alguses küsiti inimeste ringiliikumise ja reisimise harjumuste kohta. Samuti peeti oluliseks üldiseid terviseharjumusi, näiteks suitsetamist. Ligi 2/3 osalejatest liikus tööle kolm või rohkem korda nädalas autoga. Jalgrattaga sõideti tööle harvem, seda mainis 8-9 protsenti osalejatest.

Uuringut läbi viinud teadlased tõdesid, et see teadustöö annab hea sõnumi, et inimesed oleksid rohkem füüsiliselt aktiivsed ja vähendaksid nii oma haigestumisriski. Uuringutulemused avaldati ajakirjas Heart.

Kehalise aktiivsuse soovitused täiskasvanutele

1. Tegeleda iga nädal vähemalt 150 minutit mõõduka intensiivsusega või 75 minutit tugeva intensiivsusega kehalise aktiivsusega või neid omavahel kombineerida. Mõõduka intensiivsusega tegevused on näiteks jalgrattasõit, kepikõnd. Tugeva intensiivsusega tegevused on näiteks jooksmine, ujumine, sportmängudes osalemine.

2. Mõõduka intensiivsusega tegevusi teha vähemalt 10-minutiliste seeriatena.

3. Teha vähemalt kahel päeval nädalas lihaseid ja luid tugevdavaid harjutusi, näiteks jõuharjutused, raskuste kandmine või liigutamine.

4. Vähendada pikki istumisperioode, selleks mõned võimalikud soovitused:

  • teha tööl regulaarselt liikumispause
  • vähendada televiisori, arvuti jms kasutamise aega
  • võimalusel käia lühikesed vahemaad jala, mitte bussi või autoga
  • jalutada bussi- või autosõitudel osa teest

Allikas: terviseinfo.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles