Treenerid annavad nõu, kuidas «sangadest» vabaneda

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puusadele kogunevast rasvast on kõige keerulisem vabaneda.
Puusadele kogunevast rasvast on kõige keerulisem vabaneda. Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images

Rasv, mida saab külgedelt näpistada, on eriti visa kaduma. See ei allu nii kiiresti treeningule ja toitumise muutmisele, kui kõhurasv, mis paikneb organite vahel. 

Kui oled naine, kelle vööümbermõõt on üle 89 sentimeetri või mees, kelle vöökoht on üle 102 sentimeetri, kaotad esmalt sisemist kõhurasva. See on tegelikult tervisele kasulikum, sest vistseraalne rasv seostub erinevate meditsiiniliste probleemidega, näiteks kõrge vererõhk, kolesterool, prediabeet ja põletik. Selleks, et kaotada nahaalust rasva, mis ladestub «sangadele», puusadele, reitele ja tagumikule, tuleb veelgi rohkem vaeva näha, vahendab CNN

Eriti raske on seda tüüpi rasva kaotada meestel, sest enamasti on see viimane koht, kus nad sentimeetreid kahandavad. Treener Gunnar Peterson, kes treenib Hollywoodi näitlejaid ja professionaalseid sportlasi, soovitab terviklikku elustiili hõlmavat lahendust: värsket toitu, piisavalt und, stressi maandamist, piisavalt vedelikutarbimist ning intervalltreeningut kombineeritud rahulikuma kardiotreeninguga.

Kõrge intensiivsusega intervalltreening ehk HIIT tähendab vaheldumisi maksimaalset pingutust ja taastumisperioodi. Kui inimese treenitus paraneb, võib ta pikendada pingutuse aega ning lühendada taastumist. Kardiotreeningu all mõtleb treener vähemalt 30 minutit liigutamist, kus kasutatakse 65–85 protsenti südame maksimaalsest võimekusest.

Üks harjutus, mida Peterson sangadest vabanemiseks ei soovita on küljepainutused suurte raskustega. Seda tüüpi harjutused võivad need hoopis esile tuua, sest suurendavad viltuseid küljelihaseid. Selle asemel soovitab Peterson treenida kõiki kõhu lihaseid erinevate harjutustega.

San Francisco treener Ami Jampolis soovitab küljeplanku ning jalgrattasõitu. Samuti kõrge intensiivsusega ringtreeningut jõutreeningu ja kardiovaskulaarsete harjutustega, näiteks kätekõverdusi ning  hüppenööriga hüppamist.

Treener ja toitumisnõustaja Harley Pasternak pakub sangade kaotamiseks lihtsama lahenduse. Lisaks toitumise korrigeerimisele, soovitab ta oma klientidel hankida aktiivsusmonitorid või sammulugejad ning kõndida vähemalt 12 000 sammu päevas iga päev. Ta leiab, et kõrge intensiivsusega treening tõstab sageli isu ning seetõttu võib olla raskem tervislikult toituda.

Kuigi treenerite soovitused võivad erineda, nõustuvad kõik levinud väitega, et tugevad kõhulihased sünnivad köögis. Kui tahad tõesti sangadest lahti saada, oleks parim leida toitumisplaan, millele juurde suudad pikas perspektiivis kindlaks jääda. Samuti treeningkava, mis on jõukohane ja meeldiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles