Uuring: rasva jaotumist kehas saab toitumisega mõjutada

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soolestiku tegevust ja ainevahetust mõjutavad kemikaalid, mida toodavad soolestikumikroobid.
Soolestiku tegevust ja ainevahetust mõjutavad kemikaalid, mida toodavad soolestikumikroobid. Foto: Andreas Kraus / PantherMedia / Andreas Kraus

Kuigi arvatakse, et pärilikkus määrab, kuhu koguneb suurem osa kilodest, siis selgus kaksikutega tehtud uuringus, et toitumine mängib olulist rolli. 

Meie kõhumikroobid mõjutavad kogu tervist, eriti rasvavarude jagamist kehas. Londoni uurijad tahtsid teada, kui palju on rasva jaotus kehas määratud geneetiliste ning kui suur osakaal on kekskonnateguritel, nagu toit, vahendab Madical News Today

Aina rohkem tõendeid viitavad meie soolestikus olevate bakterite mitmekesisuse olulisusele. Üks uuring kutsub kõhumikroobe «unustatud organiks», sest need on väga aktiivsed ning mikroobide tekitatud keemilised protsessid mõjutavad kogu keha ainevahetust. Londoni teadlased otsustasid uurida, mis mõjutab kõhumikroobide aktiivsust ning kuidas on nad seotud kaalutõusu ja kaalujaotusega kehas.

Selleks analüüsisid teadlased fekaalides sisalduvaid metaboliide, mis tekivad ainevahetuse käigus. Katseisikuteks olid kaksikud ning vaadati, kuidas soolestikus toimuvad keemilised protsessid mõjutavad rasva jaotumist kehas ja selle kogunemist vöökohale. Liigne kõhurasv on erinevate ainevahetushäirete, näiteks ülekaalulisuse ja diabeedi, riskifaktor.

Proove koguti 786 kaksikult, kellest üle 90 protsendi olid naised. Uuring leidis, et kemikaalidel, mis kõhumikroobid toiduga kokkupuutudes toodavad, on kaalule ja tervisele suur mõju. Tulemused olid lootustandvad, sest selgus, et saame oma kõhus toimuvaid protsesse mõjutada ning vähendada kõhule koguneva rasva osakaalu. Seda on võimalik teha lihtsate muudatustega oma toitumises: probiootikumide, spetsiaalsete ravimite ning kiudainerikka toidu tarbimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles