Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

10 soovitust, kuidas vanemas eas toituda

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Maiustustega tasub piiri pidada igas vanuses.
Maiustustega tasub piiri pidada igas vanuses. Foto: Panther Media / Scanpix / Arne Trautmann

Tervislik toitumine on vajalik igas elueas, kuid eriti vanemas eas peab vältima riske, et mitte haigestuda südamehaigustesse, diabeeti, rasvtõvesse ega muudesse kroonilistesse haigustesse.

Toitumine.ee annab soovitusi, kuidas vanemas eas tervislikult süüa: 

1. Söödud toidust saadav energiakogus peab olema tasakaalus füüsilise aktiivsusega.

2. Tuleks süüa rohkesti puu- ja köögivilju ning marju.

3. Iga päev tuleb süüa leiba. Lisaks putru, kartulit või makarone.

4. Lisatavatest toidurasvadest eelistada taimeõlisid, võimalusel ka pähkleid-seemneid-mandleid.

5. Süüa kaks kuni kolm korda nädalas kala, nii punast kui valget.

6. Süüa pigem sagedamini, eelistades väikseid portsjone ning süüa neid aeglaselt.

7. Toituda regulaarselt – mitte alla kolme korra päevas.

8. Vajadusel süüa vahepalaks puuvilja, jogurtit, hapupiima vms.

9 Maiustusi (nt kreemikoogid, magusad saiakesed, kohukesed) süüa võimalikult harva.

10. Toit olgu mitmekülgne – see kindlustab toitainete tasakaalustatuse.

Tagasi üles