Õunakoores leiduv ursoolhape hoiab lihased korras

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunad
Õunad Foto: SCANPIX

USA Iowa ülikooli teadlased avastasid uue põhjuse, miks õunu tuleb süüa koorimata.

Uuring näitas, et õunakoores sisalduv ursoolhape hoiab lihased töökorras, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet Cell Metabolism.

Teadlased loodavad, et ursoolhappe põhjalt loodud ravim aitab tulevikus võidelda lihaste atroofilisuse vastu.

Uurijad ei tea veel, mis lihasatroofiat ehk  lihaste kõhetumist tekitab. Seda esineb eelkõige väga eakatel ning teatud haiguste põdejatel. Siiani ei ole selle jaoks efektiivset ravimit.

Teadlased jõudsid ursoolhappe jälile, uurides mis toimub geenides, kui lihased muutuvad atroofiliseks. Teadlaste katsealused olid nii hiired kui inimesed, kes kas paastusid või neil oli selgroovigastus. Mõlemal juhul hakkasid lihased aeglaselt kõhetuma.

Olles kindlaks teinud lihaste nõrgenemise geeneetilise profiili, otsiti biokeemilisi aineid, mis mõjutavad nende geenide aktiivsust. Kõige enam pakkus teadlastele huvi ursoolhape. See muutis geenide aktiivsuse vastupidiseks kui  lihasatroofia korral.

Ursoolhappe mõju katsetati ka hiirte juures. Tulemused näitasid, et ursoolhappe lisamine selgroovigastuse käes vaevlevate hiirte menüüsse aitas lihaste nõrgenemist ennetada. Ka olid ursoolhapet saanud hiirte lihased suuremad.

Ursoolhapert saanud hiired olid ka kõhnemad, neil olid üsna normaalne ka veresuhkru – ja kolesteroolitase.

Uurijate sõnul kasvatab ursoolhape insuliinisarnase, kasvamist soodustava aine IGF-1 eritumist.

IGF-1 läheb lihasrakkude retseptorisse, pannes rakud kasvama  või äärmuslikumal juhul takistab nende suremist.

Kuigi ursoolhape lisas hiirtel lihasmassi, ei mõjutanud see hiirte kogu kehakaalu. Ka märgati, et urosoolhapet saanud hiirte kehakaal oli madalam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles