Südamearst: pidevalt pinge all olev süda ei oska puhkusega midagi peale hakata

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamearst Rein Vahisalu.
Südamearst Rein Vahisalu. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Pidevalt pinge all olev süda ei oska lõõgastusperioodil midagi peale hakata ning inimene hakkab esimestel puhkusepäevadel tundma rinnus torkeid või südames vahelööke, on märganud suvest suvesse korduvat sündroomi südamearst Rein Vahisalu.


«Meie ühiskond sunnib inimesi end pidevalt tõestama ja edukas olema, juba eelkoolieast peale,» möönis Ida-Tallinna keskhaigla südamearst Rein Vahisalu ning lisas, et igaüks ei pruugi konkureeriva elutempoga kohaneda ning stress ongi kohal ja tekkima hakkavad kohanemishaigused. «Kes saab infarkti, kes maohaavandi,» nentis Vahisalu Õhtulehele.

Staažikas tohter on märganud, et ka puhkuseperiood võib kaasa tuua kohanemisraskusi – pidevalt pinge all olev süda ei oska lõõgastusperioodil midagi peale hakata ning inimene hakkab tundma rinnus torkeid või südames vahelööke.

«Kardioloogi vastuvõtule on järjekorrad väga pikad, kuid umbes kolmandik patsientidest on need, kelle süda on terve. Nad vajavad vaid rahustamist, et nende südamega on kõik korras, et piisab vaid tasakaalustatud elust,» teevad kardioloogid Vahisalu sõnul paljuski perearsti tööd.

Vahisalu sõnul on inimese elu vundament õige elustiil; esmalt tuleks sättida füüsilist koormust, teiseks tuleb murda õgimise efekt, kolmandaks on vaja korralikult puhata ning neljandaks tuleks tegeleda hobidega, mis aitavad mõtted tööpingetest eemale viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles