Katsetusjärgus ravim aitab kehakella üle kavaldada

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikkadel lennureisidel tekkiv ajavaheväsimus võib kaasa tuua palju probleeme.
Pikkadel lennureisidel tekkiv ajavaheväsimus võib kaasa tuua palju probleeme. Foto: Caro / Scanpix

Katsete käigus organismi loomuliku unerütmi «kustutanud» tablett annab lootust, et lähiaastatel võib müügile jõuda uus ajavaheväsimuse vastane ravim.



Tasimelteoon reguleerib unehormooni melatoniini kõikumist ning ajakirjas The Lancet avaldatud katsete käigus aitas see uneprobleemidega inimestel kiiremini magama jääda ning kauem magada, kirjutab BBC.

Teadlaste sõnul oleks ravimi näol tegemist teretulnud alternatiiviga sõltuvust tekitavatele rahustitele nagu bensodiasepiinid.

Dr. Daniel Cardinali Buenos Airese ülikoolist ütles uurimistulemusi kommenteerides, et avastusest võib kasu olla miljonitel inimestel: vahetustega töö tegijatel, lennutöötajatel, reisijatel, jalgpalluritel ja paljudel teistel.

Uurimuse juhtivautor dr. Elizabeth Klerman Bostoni naistehaiglast ütles, et teadlaste lootuste kohaselt peaks ravim töötama nii, et kui inimene suudab selle abil oma kehakella ühe korra «petta» ja selle tagajärjel hästi magada, siis magab ta hästi ka järgmisel päeval.

450 inimest hõlmanud katsete käigus hoiti inimesi nn. ajavaheväsimuse tekitamiseks tavapärasest viis tundi kauem üleval ning ravimit saanud katsealused magasid pool kuni kaks tundi enam kui need, kes said vaid platseebot.

Siiski tuleb teadlastel teha veel palju tööd, et uurida välja, kas ravim parandab ka päevast enesetunnet ja virgust ega oma seejuures liiga tugevat rahustavat mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles