«Ülekaal ei tähenda siiski seda, et tegemist on toidu üleküllusega ja koos jõukusega kasvava probleemiga, vaid ülekaalu võivad tuua just ka piiratud võimalused täisväärtuslikult toituda,» märkis Maris Jakobson Tervise Arengu Instituudi nimel antud kommentaaris.
Ta tõi näiteks Ameerika, kus on ülekaalulised eelkõige need, kes ei jaksa omale täisväärtuslikku toitu osta. Sellised inimesed tarbivad odavamat toitu, mis on enamasti liialt rasva- ja suhkrurikas.
Eestis on ülekaalulisus nii kooliõpilaste kui täiskasvanute seas viimastel aastatel tõusnud. Täiskasvanute seas 42 protsendist 1992. aastal 50 protsendini 2008. aastal. Ülekaaluliste õpilaste hulk on viimasel kuuel aastal kasvanud kuuelt protsendilt kümnele.