Toidupanga juht: ka Eestis näeb nälga

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupank kogub ja jagab abivajajatele toiduaineid.
Toidupank kogub ja jagab abivajajatele toiduaineid. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kuigi näljast kõneldes kerkivad eelkõige silme ette lapsed kaugelt Aafrikast, ei puudu probleem Eestistki. Vaesematele toiduainete kogumise ja jaotamisega tegeleva Toidupanga juht Piet Boerefijn on seda ka oma silmaga näinud.

Boerefijni sõnul on ta näinud peresid ja lapsi, kes asuvad pärast abipaki kättesaamist kohe toiduainete kallale. «Vaesus on väga suur probleem. Ma olen ise näinud, kuidas pere koos lastega tuleb, saab toidu kätte ja lapsed vaatavad kohe, mis on karbi sees, sest nad tahavad midagi süüa,» rääkis ta.   

Samuti on ta kuulnud koolilastest, kes lähevad hommikul tundidesse tühja kõhuga või söövad vaid kartulit, sest midagi muud kodus pole. Sellises olukorras pered pole midagi üllatavat, kui arvestada praeguseid toiduhindasid, kulutusi eluasemele ning seda, et toimetulekutoetus jääb alla 77 euro kuus.

Toidupanga hinnangul pole 100 000 inimesel, sealhulgas 20 000 lapsel Eestis piisavalt raha, et osta iga päev toiduaineid, millest valmistada normaalset ja tervislikku toitu. Oma viimase kampaaniaga, mis toimus septembri keskel Rimi kauplustes, õnnestus Toidupangal taoliste inimeste abistamiseks koguda 13 000 ühikut toidukaupa. Regulaarselt annetavad peagi realiseerimistähtaja ületavaid tooteid toidupangale erinevad poed ja tootmised. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles