Varasem õhtusöök võib vähendada levinud vähkkasvajate tekkimist

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Tervislik õhtusöök.
Tervislik õhtusöök. Foto: Shutterstock

Inimestel, kes söövad õhtusööki enne üheksat õhtul või vähemalt kaks tundi enne magamaminekut, on 20 protsenti väiksem rinna- ja eesnäärmevähki haigestumise risk.

Võrreldes nendega, kes söövad päeva viimast einet pärast kümmet õhtul või vahetult enne magamaminekut, haigestuvad varakult õhtusöögi sööjad vähki harvemini, vahendab CNN. Uuringu teinud Barcelona globaalse terviseinstituudi teadlased ei ole kindlad, kuidas selline seos toimib, kuid eelnevatele uuringutele tuginedes teavad nad väita, et inimesed on loodud toimima koos loodusliku ööpäevarütmiga.

Teisipäeval ajakirjas International Journal of Cancer avaldatud uuring vaatles 621 meest, kel oli eesnäärmevähk ning 1205 naist, kel oli rinnavähk. Lisaks 872 mees- ja 1321 naispatsienti, kes polnud vähki haigestunud. Kontrollgrupp valiti juhuslikult Hispaania haiglatest.

Uuringus arvestati iga inimese elustiili ja kronotüüpi ehk seda, kas ta oli hommiku- või õhtuinimene. Osalejatelt küsiti, millal olid nende toidukorrad ning milline oli nende unerežiim. Samuti võeti arvesse, kas katseisikud kasutasid mõnda vähiennetusmeetodit, näiteks olid füüsiliselt aktiivsed või piirasid oma alkoholitarbimist.

Õhtusöögi ja magamamineku vahele pikema aja jätmisel nähti suuremat mõju inimestel, kes järgisid ka vähki ennetavaid soovitusi ja neil, kes olid hommikuinimesed. Umbes 27 protsenti rinnavähipatsientidest järgis vähki ennetavaid meetmeid, võrreldes 31 protsendiga kontrollgrupis. Sarnased tulemused leiti eesnäärmevähki haigestunute puhul. Leiti, et vähipatsiendid olid sagedamini hilisõhtused sööjad, võttes arvesse ka nende teisi harjumusi ja toitumis- või unerežiimi.

Varasemad uuringud on näidanud, et hilja õhtul söövad inimesed on tihedamini ülekaalulised ja neil on kehvem ainevahetus. Samuti on leitud, et pikem öine paast, mis võib viidata vähemale öisele söömisele, tagab stabiilsema veresuhkru ja väiksema vähiriski.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles