Puhkusel tehtud hennatätoveering rikkus väikelaste naha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Musthenna sisaldab sama kemikaali p-fenüleendiamiini(PPD), mis juuksevärv.
Musthenna sisaldab sama kemikaali p-fenüleendiamiini(PPD), mis juuksevärv. Foto: SWNS.com / SWNS.com

Tuneesias puhkusel käinud perekond hoiatab musta hennaga tätoveerimise tagajärgedest.

Suurbritanniast pärit Jade Morris käis Tuneesias puhkamas ning lubas seal lastele hennatätoveeringud teha. Musta värvi hennas sisaldunud kemikaal p-fenüleendiamiin tekitas lastele tõsiseid nahakahjustusi, vahendab Independent.  

Tema viieaastasele tütrele Farahile tehti tätoveering jalale ja kaheksaaastasele pojale River-Jayle käele. Varasemalt oli Morris lasknud teha hennatätoveeringu lastele Inglismaal, millest ei tekkinud mingeid probleeme ja sellepärast ei olnud emal ka seekord kahtlusi ajutise tätoveeringu osas.

Tagasi hotelli jõudes hakkas esmalt River-Jay tätoveering põletustunnet tekitama ning mõne aja pärast hakkas sealt vedelikku immitsema. Kui naine mõistis, et tätoveeringud tekitasid mõlemale lapsele allergilise reaktsiooni, siis üritas ema neid eemaldada külma vee ja rätikuga. Kuid see meetod ei olnud tõhus. Ka hotellimeedikud ei osanud lapsi kuidagi aidata, vaid soovitasid kahjustatud kohale kreemi määrida. Ülejäänud puhkuse vältel tegid tätoveeringud lastele palju valu ning hakkasid armistuma. Kogemus rikkus ära terve puhkuse ning kahjustas laste nahka kogu eluks.

USA toidu- ja ravimiameti andmetel on selgunud, et kemikaal p-fenüleendiamiin (PPD) võib tekitada tõsiseid ja püsivaid nahakahjustusi ning on seadusega keelatud nahale kantavates kosmeetikatoodetes.

Naturaalse ja musta henna vahe on see, et naturaalne henna on tehtud hennataime lehtedest, on pruuni värvi ja tuhmub aja jooksul. Must henna aga sisaldab kemikaali p-fenüleendiamiini (PPD), mis võib tekitada tõsiseid põletusi, ville ja arme.

Mandy Carver (42) lasi Tenerifel puhkusel olles teha musta hennatätoveeringu, mis tekitas naisele tõsise allergilise reaktsiooni.
Mandy Carver (42) lasi Tenerifel puhkusel olles teha musta hennatätoveeringu, mis tekitas naisele tõsise allergilise reaktsiooni. Foto: MANDY CARVER / CATERS NEWS / Caters News Agency

Morris tahab hoiatada kõiki teisi, kes soovivad teha hennatätoveeringut. Eriti ettevaatlik peab olema just välisriigis, kus arstiabi ei pruugi olla kohe saadaval. Enne tätoveeringu tegemist tasub alati uurida, mis tüüpi hennaga on tegemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles