Sellel poolaastal diagnoositi 113 HIVi nakatanut

, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis võib täna olla kokku umbes 12 000 HIVi nakatunud inimese.
Eestis võib täna olla kokku umbes 12 000 HIVi nakatunud inimese. Foto: Ronalds Stikans / PantherMedia / Ronalds Stikans

HIV nakatanute arv sel poolaastal on väiksem kui eelmisel, HIV testimine on aga kasvanud.

«Tuvastatud HIV-positiivsete arv sõltub testimisest - mida rohkem testitakse, seda rohkem nakatunuid leitakse. Tänavu tehtud testide ja analüüside arv on võrreldes 2017. aastaga isegi natuke suurem,» ütles Terviseameti Kommunikatsiooninõunik Simmo Saar. 

Kokku oli haigestunuid 113, kellest valdav osa, 52 inimest, diagnoositi Tallinnas. HIV tõbi ehk AIDSi diagnoositi 15 inimesel, seal hulgas viis juhtumit Tallinnas.

Terviseameti andmetel on kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 9824 inimesel, sealhulgas AIDS 529 inimesel.

2018. aastal nakatunud - HIV tõbi maakonniti

Harjumaa12
Tallinn52
Hiiumaa1
Ida-Virumaa18
Narva12
Järvamaa1
Lääne-Virumaa5
Läänemaa1
Pärnumaa3
Raplamaa1
Saaremaa1
Tartumaa5
Viljandimaa1
Kokku113

HIV ehk HI-viirus ehk immuunpuudulikkus on retroviiruste perekonda kuuluv viirus, mis põhjustab inimesel AIDSi ehk omandatud immuunpuudulikkuse sündroomi.

HIV-nakkuse viimases staadiumis väljakujunev AIDS ei ole iseseisev haigus, vaid avaldub mitmesuguste harvaesinevate nakkushaiguste ja/või pahaloomuliste kasvajatena.

Eestis võib täna olla kokku umbes 12 000 HIVi nakatunud inimese. Paljud HIV-nakkuse kandjad ise ei teagi, et on nakatunud, sest nakatumisest võib kuluda neli kuni viis aastat ja kauemgi ajani, mil inimese tervis hakkab halvenema.

HIV levib kaitsmata seksuaalvahekorra ajal ja otsesel kokkupuutel nakatunud inimese verega. HIV põhjustab kroonilise seisundi, mida saab vaos hoida. Nakatumist HIViga on võimalik peaaegu 100-protsendiliselt vältida.

Testimine on tasuta

Alates 2017. aasta algusest puuduvad perearstidel rahalised piirangud HIV-testimiseks. Testi saab tasuta teha ka juhul, kui inimesel ei ole ravikindlustust. Seetõttu on kõige lihtsam koht HIV-testi tegemiseks oma perearsti juures.

Juhul, kui inimene nakatub HIVi, on oluline kiirelt pöörduda infektsionisti juurde ja alustada kohe HIVi vastast nn antiretroviirusravi, kirjutab Postimees. Veel 5–10 aastat tagasi oodati ravi alustamisega niikaua, kuni immuunsüsteem juba nõrgenes. Tänaseks on aga paljud uuringud Euroopas ja kogu maailmas näidanud, et raviga tasub alustada kohe nakatumise järel. See parandab oluliselt elukvaliteeti ja tagab täisväärtusliku elu aastateks.

ARV-ravi on väga oluline ka nakkuse edasise leviku vältimise viis — seksuaalsel teel nakkuse edasiandmise risk muutub minimaalseks ning oluliselt väheneb ka risk ka vere teel nakatumiseks. Nii saab HIVi nakatunud inimene oma partnerit kaitsta. Eestis on ARV-ravi tasuta kõigile, ka neile, kes pole ravikindlustust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles