Kuidas saada toidust närvisüsteemile olulist B12-vitamiini? (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
150 grammis sardiine sisalda juba kahekordset päevast B12-vitamiini soovituslikku kogust.
150 grammis sardiine sisalda juba kahekordset päevast B12-vitamiini soovituslikku kogust. Foto: Daniel Reiter / PantherMedia / Daniel Reiter

Vitamiin B12 puudust saab leevendada nii toidulisandi võtmise või toitumise muutmisega. 

B12-vitamiini puudusest võib märku anda väsimus, peavalu ja minestustunne. Portaal Express toob välja seda vitamiini sisaldavad toidud. 

B12-vitamiin hoiab närvisüsteemi tervena, sest osaleb DNA tootmises. Üks B12-vitamiini poolest rikkaimaid toite on merekarbid. Juba 20 väikest karpi annab rohkem kui 3300 protsenti päevasest vajadusest.

Teine väärtuslik allikas on sardiinid. Kalad sisaldavad laialdaselt erinevaid toitaineid ning 150 grammi nõrutatud sardiine annab rohkem kui kahekordse päevase B12-vitamiini koguse. Lisaks on sardiinid suurepärane oomega-3 rasvhapete allikas, vähendavad põletikku ja tugevdavad südame tervist.

Munades sisaldub nii B2- kui ka B12-vitamiini. Kahes suures munas sisaldub rohkem kui viiendik päevasest B12-vitamiini vajadusest, kusjuures munakollases sisaldub vitamiini rohkem kui valges. Lõhe on tuntud oomega-3 rasvhapete poolest, kuid see on ka suurepärane B-vitamiini allikas. Poolikus lõhefilees ehk umbes 170 grammis võib olla rohkem kui 80 protsenti päevasest B12-vitamiini kogusest.

Soovitusliku päevase tarbimiskoguse 3 mikrogrammi saab veel keskmiselt:

  • 2 grammist hautatud veisemaksast,
  • 40 grammist kuumtöödeldud lõhest,
  • 100 grammist kuumtöödeldud veiselihast,
  • 110 grammist kalkunist,
  • 130 grammist keedetud munadest,
  • 140 grammist juustust,
  • 550 grammist kohupiimast,
  • 750 grammist piimast.

Allikas: Toitumine.ee

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles