Teeme selgeks: milline on trenniks parim aeg?

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vali õige riietus ning trenn on ka jahedama ilmaga täiesti tehtav.
Vali õige riietus ning trenn on ka jahedama ilmaga täiesti tehtav. Foto: Panther Media/Scanpix

Treeningute sobitamine toimetusi täis argipäevarutiini võib teinekord kujuneda päris keeruliseks ning tihti kuulebki inimesi ütlemas, et treeningute jaoks ei ole aega ega jaksu. Milline kellaaeg võiks aga treenimiseks sobida ja miks?

Ei ole kahtlustki, et hommikused treeningud sobivad ennekõike hommikuinimestele – neile, kes naudivad varast ärkamist, kes on pärast voodist tõusmist kohe virged ja tegutsemisindu täis, kirjutab ajakiri Sport. Kuna kõigis oma tegemistes ning sealhulgas treeningute puhul peaksime arvestama oma isikupära, siis tasub end hästi tundma õppida. Kuidas seda teha? Parim viis ennast tundma õppida on katsetada. Vali enda jaoks välja hommikud, mil tahaksid trenni minna, ja jälgi, mis juhtuma hakkab. Kui esimesel hommikul oled tublisti trennis kohal, aga järgnevad kolm korda otsustad edasimagamise kasuks, siis on päris selge, et hommikused trennid ei ole sinu jaoks mõeldud.

Kui oled kahevahel – natuke raske on tõusta, aga samas ikkagi meeldib hommikul end liigutada -, siis tasub leida treeningpartner, kellega koos jooksma või spordiklubisse minna. Sa ei taha ju teda alt vedada? Tema sind ka mitte. Rühmatreeningus osalejatel soovitaksin kindlasti end eelmisel õhtul varahommikusse tundi ära registreerida – see on samuti lubadus kellelegi (oma toredale spordiklubile), et lähed kohale.

Hommikuste treeningute suureks plussiks on mõnus energialaeng, mida jagub terveks päevaks, ja värske enesetunne enne argitoimetuste juurde asumist. Miinustena võib välja tuua, et kui sa just paar tundi enne treeningut ei ärka, siis keha ei pruugi veel päris ärkvel olla, mis tähendab, et väga tugev ja äkiline treening ei sobi ja tekitab pigem kerge stressi. Kui eri spordiklubide treeningplaane vaadata, siis leiab hommikustelt aegadelt nii rahulikke kui ka päris intensiivseid treeninguid – tasub katsetada ja leida endale sobiv.

Hommikuste treeningute puhul kerkib üles igivana küsimus, mille üle on palju vaieldud – kas süüa enne või pärast trenni. Kaalulangetajatele võib tunduda ahvatlev tühja kõhuga treenima minna, kuid tegelikult võib nii kannatada treeningu kvaliteet, nälg võib kuhjuda ja seetõttu süüakse hiljem rohkem kui mõistlik. Teisalt ei ole tihti varajasel hommikusel ajal söögiisu, samuti ei jää enne treeningut piisavalt aega seedimiseks. Kokkuvõttes – nii palju kui on erinevaid inimesi, on erinevaid sobilikke lähenemisi. Seega katseta julgelt.

Treening lõunapausil

Istuva töö puhul tuleb tihti pärast lõunasööki peale mõnus rammestus ja unistus väikesest lõunauinakust. Kui aga lõunapausil ainult söömise asemel valida kombinatsioon treeningust ja lõunasöögist, on tulemus hoopis teine – päeva teises pooles saadab sind mõnus uus energia.

Millist treeningut lõunapausil eelistada? Ennekõike tuleb arvestada, kui palju sul on aega. Spordiklubides saab lõunasel ajal võimalik valida ka traditsioonilisest tunniajasest treeningust lühemaid, nt 30- või 45-minutilisi treeninguid ja spordiklubide eelis on kindlasti pesemisvõimalus. Aga võib-olla soovid pausi ajal hoopis sõõmu värsket õhku ja valid jooksmise, rulluisutamise, kepikõnni või õues sooritatavad lihasharjutused? Sel juhul tasub mõelda, kus ja kuidas end tööpäeva teiseks pooleks värskeks ja higivabaks saada.

Paar tundi enne lõunast treeningut võiksid ampsata väikese suutäie – hästi sobivad puuviljad (banaan, apelsin, õun) ning pärast treeningut võid rahuliku südamega minna lõunat sööma ja treeningust taastuma.

Loe pikemalt ajakirja Sport veebist!  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles