See dieet pikendab vanurite eluiga

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pika ja terve elu huvides tuleks krõbistamiseks valida täisterahelbed.
Pika ja terve elu huvides tuleks krõbistamiseks valida täisterahelbed. Foto: PantherMedia/Scanpix

Itaalias tehtud uurimusest selgus, et pika elu retsept on Vahemere dieet.

On olnud küll teada, et Vahemere dieet toetab igati head üldtervist ja vähendab üldpopulatsioonis surmariski, ent selle mõju vanemaealistele polnud veel uuritud, kirjutab Medical News Today

Tulemused saadi 12 000 üle 65-aastase inimese toitumisharjumuste ja terviseandmete põhjal. Mida rohkem sarnanesid uuritava toitumistavad Vahemere dieediga, seda pikemaks osutus tema eluiga.

Vahemere dieedis on põhiroll taimsel toidul nagu rohelised salatid ja köögiviljad, samuti leiab sealt ohtralt puuvilju, pähkleid, täisteratoite, oliiviõli, mõõdukalt kala, piimatooteid ja liha. Minimaalselt on seal aga magusat.

Dieedi saladus võib peituda selle rakutervist tagavas toitainete ja heade rasvade rikkuses. Täisväärtuslik toit hoiab korras rakkude jagunemise tsükli ega lase tekkida väärarengutel, millest kujunevad välja tõsised haigused nagu vähk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles