Nende toitude söömine annab sulle ilusa naha

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka antioksüdantidest rikas tume šokolaad on nahale hea - mõõdukas koguses.
Ka antioksüdantidest rikas tume šokolaad on nahale hea - mõõdukas koguses. Foto: PantherMedia/Scanpix

On vana tõde, et naha tervis ja ilu saavad alguse seestpoolt! Sestap on oluline tarbida meie suurima organi heaolu tagavat söögikraami.

Naha tervist toetavad eelkõige oomega-3 ja oomega-6 rasvhappeid, E-vitamiini ja antioksüdante sisaldavad toidud, kirjutab Medical News Today. Samuti on oluline tarbida piisavalt vedelikku, mis aitab toitainetel imenduda naharakkudesse ja vabaneda toksiinidest.

Kala

Mõnikord hoiavad nahaprobleemidega inimesed rasvastest toitudest täielikult eemale, aga kalas sisalduvad oomega-3 rasvhapped on oluline osa nahatervises. Mõne aasta eest tehtud uuringus selgus, et need alandavad healoomuliste nahakasvajate tekke sagedust. Rasvhapped aitavad vähendada UV-kiirgusest tekkinud kahjustusi ja suruvad maha põletikulisi protsesse.

Lõhe pole ainus kala, mis oomega-3 rasvhappeid sisaldab. Seda leidub rohkesti ka näiteks heeringas ja sardiinides. Kala sisaldab ka E-vitamiini, mis on oluline antioksüdant ja kaitseb nahka ebastabiilsete vabade radikaalide eest.

Kreeka pähklid

Kreeka pähklid sisaldavad samu häid komponente nagu kalad, muutes need väga heaks nahka hoidvaks menüü osaks eriti taimetoitlaste, veganite ja toortoiduliste jaoks. Kreeka pähklid on ühed külluslikumad oomega-3 ja oomega-6 allikad. Neid ei peaks tarbima vaid ilusa naha ihalejaid - umbes 95 protsenti inimestest tarbib liiga madalas koguses oomega-3 rasvhappeid. Oluline on säilitada oomega-3 ja oomega-6 rasvhapete omavaheline tasakaal. Tüüpiline lääne dieet sisaldab liiga palju oomega-6 rasvhappeid, mis ülekülluses võivad põhjustada organismis põletikku ja raskendada ka nahahaigusi nagu ekseem ja psoriaas.

Head antioksüdantide ja rasvhapete allikad on veel mandlid, päevalilleseemned ja linaseemned.

Soja

Sojaoad sisaldavad isoflavoone, mis parandavad östrogeeni ainevahetust ja mängivad olulist rolli eriti naiste naha kaitses. Hiljutine uuring tuvastas, et keskealistel naistel, kes tarbisid isoflavoone, oli vähem kortse ja nende nahk püsis elastsem. Eriti olulised on sojatoitudes sisalduvad isoflavoonid menopausi ajal ja järgselt, kui östrogeeni tase langeb ja seetõttu hakkab nahk lõtvuma.

Avokaadod

On väga rikkad tervislike rasvhapete ja E-vitamiini poolest, sisaldades veel luteiini, mis aitab nahka kaitsta UV ja ka nähtava valguse kiirguse eest.

Roheline tee

Jook sisaldab antioksüdante katehhiine, mis suurendab verevarustust nahas ja tagab seega selle parema varustatuse toitainete ja hapnikuga.

Nahale on kasulikud veel antioksüdantidest rikas tume šokolaad, oliiviõli ja karotenoidid, mida leidub palju näiteks progandites.

Hoidu kohvi liigtarbimisest, sest kofeiin on diureetikum ja kiirendab organismist vee väljaviimist, mis võib lõppeda ka naha kuivale jäämisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles