Mida põhjustab B12-vitamiini puudus kehas ja kes on ohustatud? (6)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
B12-vitamiini sisaldub näiteks munas.
B12-vitamiini sisaldub näiteks munas. Foto: Ivanna Grigorova / PantherMedia / Ivanna Grigorova

Kui  loomsetes toitudes sisalduva B12-vitamiini puudus jääb märkamata, võib see viia mitmete füüsilise ja vaimse tervise probleemideni. 

B12 vitamiin on vajalik keha normaalseks toimimiseks, kuid organism ei suuda seda ise toota. Vitamiini leidub valdavalt loomsetes toitudes, mistõttu tuleb taimetoitlastel ja veganitel ainet toidulisandina juurde võtta, vahendab Independent

Ka kobalmiini nime all tuntud B12-vitamiin on vajalik kehafunktsioonide toimimiseks, näiteks närvisüsteemi toetamiseks. Folaadi ja B6-vitamiiniga ongi B12-vitamiin vajalik tervete vere punaliblede moodustamiseks. Täpsemalt aitab B12-vitamiin reguleerida vereloomet, kuna on seotud hemoglobiiniga veres.

Korralik B12-vitamiini tase ennetab aneemiat ja hoiab närvisüsteemi tervena. Aine puudus võib viia ebanormaalselt suurte vere punaliblede tootmiseni, mis ei suuda oma funktsiooni nii efektiivselt täita, kui normaalsed punalibled. Seetõttu võivad tekkida mitmed tervisemured, näiteks äärmuslik väsimus, mäluprobleemid, otsustusraskused ning mõnel juhul ka depressioon.

Hiljutine uuring leidis, et B12-vitamiini puuduse all kannatavatel inimestel oli ka madalam luutihedus, mis võib suurendada riski luuhõrenemise tekkeks. Tõsistel juhtudel viib vitamiini puudus ajutise viljatuse, rasedusaegsete komplikatsioonide ja südameprobleemideni. Rasedatele on piisava B12-vitamiini taseme kindlustamine eriti oluline.

B12-vitamiini sisaldavad loomsed toidud, nagu liha, piim, juust ja munad. Kuna taimetoitlastel ja veganitel võib seetõttu ainest puudu jääda, tuleks neil võtta B12-vitamiini toidulisandit või tarbida vitamiiniga rikastatud toite. B12-vitamiini puudust saab enamasti ravida toidulisandite võtmisega.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles