Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Eestlasele hõlpsalt kättesaadavad suure kiudainesisaldusega toidud, mis säilitavad tervist (1)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kartul sisaldab ohtralt kiudaineid.
Kartul sisaldab ohtralt kiudaineid. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kiudained on oluline toit soolestikus elavatele headele bakteritele, kes aitavad säilitada head tervist ja vältida ülekaalu. Need on võrratud, kättesaadavad ja odavad kiudainerikkad toidud, vahendab Medical News Today.

Oad

On ühed rikkamad kiudaineallikad ja sisaldavad ka palju valku. 100 grammi ube sisaldab 10 grammi kiudaineid.

Herned

Lisaks kiudainerikkusele on herned ka olulised raua ja magneesiumi allikad. 100 grammis hernestes on 8 grammi kiudaineid.

Läätsed

Kõik läätsesordid on kiudainerikkad. 100 grammis läätsedes sisaldub umbes 8 grammi kiudaineid.

Kikerherned

Nendes sisaldub ka rohkesti taimset valku, rauda, B6-vitamiini ja magneesiumi.

Kartul

Sisaldab ka hulgaliselt B-vitamiini, C-vitamiini ja magneesiumit. Suur kartul sisaldab 6,3 grammi kiudaineid.

Pastinaak

Sisaldavad C-vitamiini, K-vitamiini, B-vitamiini, kaltsiumit ja tsinki.

Üks keedetud kaalikas sisaldab 5,8 grammi kiudaineid.

Brokoli

On rikas antioksüdantidest. Üks tassitäis brokolit sisaldab 5,1 grammi kiudaineid.

Kõrvits

Rikkalikult A- ja K-vitamiini! 100 grammis sisaldub 3,6 grammi kiudaineid.

Õunad

Võrratu A- ja C-vitamiini allikas! Üks keskmine õun sisaldab keskmiselt 5,5 grammi kiudaineid.

Märksõnad

Tagasi üles