Selline toitumine paneb paljunema rinnavähi teket ära hoida aitavad mikroorganismid

PM Tervis
Copy
Söö tervislikult rindade terviseks!
Söö tervislikult rindade terviseks! Foto: PantherMedia/Scanpix

Toitumine ei mõjuta baktereid mitte ainult kõhus, vaid ka teistes kehaosades, sealhulgas imetajate rindades. Mõju on piisavalt tugev, et luua vähi teket soodustavad või pärssivad tingimused.

Sellisele järeldusele jõudsid Wake`i Meditsiinikooli uurijad, kui olid võrrelnud Läänemaailmas levinud toitumistavade ja Vahemere dieedi mõju mikroobidele ja bioloogiliselt aktiivsetele komponentidele imetajate rindades, vahendab Medical News Today. Rindade mikrobioom ehk bakterite kooslus, sarnaselt kõhu omaga, on koondanud unikaalse variatsiooni bakteritest. Vähkkasvajad rinnas sisaldavad vähemal määral Lactobacillus baktereid kui healoomulised kasvajad, mis viitab, et see bakteriliik võib olla rinnavähi teket negatiivselt reguleeriv.

Vahemere dieedi järgi toituvatel imetajatel oli rinnakoes 10 korda rohkem Lactobacillus baktereid kui ebatervislikuma toitumiskava järgijatel. Vahemere dieedis on olulisel kohal kiudainerikkad teraviljad, puu – ja köögiviljad, pähklid ja oomega-3 rasvhapetest rikas kala.

Uudis ilmus esmakordselt aastal 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles