Harvardi teadlased avastasid, kuidas kasutada vigastuste ravimiseks kulda

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld stabiliseerib põletikuvastased tsütokiinid, nii et kahjustunud lihaskude saab kiirelt paraneda.
Kuld stabiliseerib põletikuvastased tsütokiinid, nii et kahjustunud lihaskude saab kiirelt paraneda. Foto: PantherMedia/Scanpix

Lihasvigastustest taastumine võib võtta ohtralt aega. Seda nendega kaasnevate põletikuliste protsesside tõttu. Harvardi teadlased tegid kindlaks, et kulla nanoosakesed kiirendavad lihaskoe paranemist.

Tulevikus võivad lihasvigastused kiirelt paraneda tänu armastatud väärismetallile, kirjutab Medical News Today. Nimelt ühendasid teadlased kullaosakesed ja looduslikud põletikuvastased komponendid tsütokiinid, mille süstimine lihastesse on aidanud kahjustunud koel kiiremini paraneda. Probleemiks on olnud aine ebapüsivus, mistõttu tuleb efekti saavutamiseks seda süstida pidevalt, aga suuremas koguses on sel kõrvalmõjusid.

Lahendus on kuldne – Harvardi Ülikooli teadlased avastasid, et kui siduda aine kullaosakestega, siis aitab selle kasutamine kahjustunud lihaskoel hoogsalt taastuda. Kullaosakesed hoiavad ravimina kasutatava aine molekule õiges kohas ega lase neid kohe ära kanduda vereringesse. Kahjustunud lihaskude taastus sedasi kõigest 15 päevaga.

Sportlasi võib tulevikus sõna otseses mõttes oodata kullaravi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles