Viis toitu, mille söömine aitab öösel paremini välja puhata

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirsid sisaldavad sügavat und tagavat melatoniini.
Kirsid sisaldavad sügavat und tagavat melatoniini. Foto: PantherMedia/Scanpix

Õhtune söömaaegu võib rikkuda või tagada hea une. Ajakiri Health toob välja toidud, mille söömine abistab voodis vähkrejal suikuda ja hästi välja puhata.

Kirsid

On üks väheseid toite, mis sisaldab melatoniini, mis aitab kontrollida meie keha sisemist kella ja tagada sügava une. Kirsimahla joomine andis kroonilise unetuse käes vaevlevatele inimestele pikema ja parema kvaliteediga une.

Piim

Sisaldab aminohapet trüptofaan, mis turgutab heaoluhormooni serotoniin tootmist ja seeläbi lõõgastab keha hea une tarvis.

Banaanid

Lihaseid lõõgastava magneesiumi ja kaaliumi suure sisalduse tõttu soodustab banaanide söömine sügavat und. Samuti on nendes komplekssüsivesikuid, mis võivad kiirendada uinumist.

Jasmiiniriis

Sel toidul on kõrge glükeemiline indeks, mis tähendab, et keha seedib seda aeglaselt ja glükoos vabaneb vereringesse pikkamööda. Teadusuuringutes on selgunud, et selle söömine neli tundi enne uneaega vähendas uinumisele kulunud perioodi poole võrra. Uurijad spekuleerivad, et kõrge glükeemilise indeksiga toidu tarbimine tõstab veres ka trüpofaani hulka, mis aitab kehal lõõgastunult uneks valmistuda.

Maguskartulid

Komplekssüsivesikud soodustavad magusat und ja samuti sisaldub maguskartulites hulgaliselt lihaseid lõõgastavat kaaliumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles