6 nippi, kuidas trennijärgsest lihasvalust kiirelt vabaneda

PM Tervis
Copy
Pärast trenni võib keha vajadused lisaks valku sisaldavale toidule taastada klaas mahla.
Pärast trenni võib keha vajadused lisaks valku sisaldavale toidule taastada klaas mahla. Foto: Shutterstock

Treenides üle pingutades tekib lihastesse piimhape, mis muudab need üsna valusaks ja hellaks mõnikord suisa mitmeks päevaks.

Ehkki see ei põhjusta pikaajalist kahju, võib piimhappest tekkinud valu muuta argielu üsna vaevaliseks. Võimalik on aga ka lihastesse kuhjunud piimhappest kiiremini vabaneda, kirjutab terviseajakiri Healthline.

Tarbi vedelikku

Vedelikku tuleks juua nii enne kui pärast aktiivset trenni, ning isegi selle ajal. See aitab vältida piimhappe kuhjumist lihastesse ning viib selle uriiniga kiiremini ka kehast välja. Võiksid juua kaheksa klaasitäit vett päevas.

Puhka treeningute vahel

Lase kehal saada piisavalt puhkust ja taastuda, enne kui lähed järgmisesse trenni. See loob organismile võimaluse lihastes olev liigne piimhape korralikult ära lagundada. Puhka treeningutest täielikult vähemalt ühel päeval nädalas.

Hinga korralikult

Sportlased, kes harrastavad hingamisharjutusi, parandavad tulemusi piimhappe hulga tõusmata. Ürita hingata sügavalt ehk hinga pikalt sisse ja välja. Harrasta hingamisharjutusi treeningu vältel ning ka muul ajal – see aitab lihaseid paremini varustada hapnikuga, aeglustades piimhappe ladestumist ning aidates selle jääke lihastest välja kanda.

Soojendus- ja venitusharjutused

Enne ja pärast treeningut tee vähemalt paar minutit soojendus- ja venitusharjutusi. Venitamine aitab stimuleerida vereringet, suurendab painduvust ja leevendab pingeid, samuti aitab see lihaseid varustada hapnikuga, mis aitab piimhapet vältida ja selle liigse hulga kiiremini eemaldada.

Tarbi piisavalt magneesiumit

Magneesium aitab vältida lihaste valulikkust ja krampe, mis võivad piimhappe kuhjumisega kaasas käia. Samuti aitab see lihastes energiat toota ühtlaselt, nii et need saavad treenides kogu aeg piisavalt hapnikku.

Magneesiumirikkad toidud on näiteks pähklid, kaunviljad ja rohelehine salat.

Joo apelsinimahla

Klaasitäie apelsinimahla lisamine treeningule eelnevasse rutiini võib tulla kasuks piimhappe taseme langetamisel – seda kõrge C-vitamiini ja foolhappe sisalduse tõttu. Parim on mõistagi naturaalne apelsinimahl, millele pole lisatud täiendavalt suhkruid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles