Üks pahaaimamatu viga, mis võib kaalukaotust raskendada

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poole taldrikutäiest söögist peaksid moodustama köögiviljad.
Poole taldrikutäiest söögist peaksid moodustama köögiviljad. Foto: Markus Mainka / PantherMedia / Scanpix

Igaüks, kes on kord dieeti pidanud, teab enam-vähem, millised toidud on tervislikud ja kaalulangetust soosivad ning millised mitte. Kas oled aga tähelepanu pööranud sellele, millises vahekorras on toiduained sinu taldrikul?

Isegi kui tead, mida peaksid sööma ja mida vältima, võid portsjonite suurustega ikkagi eksida, kirjutab MyFitnessPal spordiblogi. Nimelt on paljudel raskusi hoomamisega, kui palju toitu nad sisse söövad. Ekslikult suured toiduportsjonid ei toeta paraku ka kaalulangust.

Mõtle sellele, kuidas tavaliselt serveeritakse lõunat näiteks sööklas või kuidas toiduained ise kodus taldrikule asetad. Esimesena tõstetakse sinna üldjuhul riis, kartul, pasta või muu süsivesik, seejärel kõrvale lihatükk ning viimasena poetatakse taldrikule salatit. Selline toidu serveerimise järjekord tekitab aga ohu, et salatit satub taldrikule kõige vähem, kuna valgu- ja süsivesikuteallikas on lihtsalt ruumi juba ära võtnud. Nii kipub sassi minema ka taldrikureegli järgimine ning toekamat toitu (liha, kala, riis, kartul jm) on kerge süüa rohkem, kui tegelikult peaksime.

Ideaalse taldrikureegli järgi peaks taldriku pindalast poole moodustama värsked ja/või hautatud köögiviljad, veerandi süsivesikud ning veerandi kvaliteetne valguallikas. Selle järgimiseks peaksime toidu serveerimist alustama just köögiviljadest, millel peaks nii lõuna- kui õhtusöögi juures olema peamine fookus. Köögiviljad sisaldavad palju kiudaineid, mis toetavad seedimist ning soodustavad täiskõhutunnet. Piisav kiudainete tarbimine on hädavajalik nii kaalu langetamiseks kui ka normaalkaalu säilitamiseks. Lisaks sisaldavad köögiviljad rikkalikult vitamiine ja mineraalaineid, samuti vett.

Pärast köögiviljade serveerimist paiguta taldrikule võrdses koguses valguallikas (looma- või linnuliha, kala, muna, piimatoode, veganile tofu, oad või läätsed jm) ning süsivesikuallikas (pruun riis, tatar, kinoa, täisterapasta, kartul jm). See lihtne ja loogiline reegel aitab vältida ülesöömist ning reguleerida portsjonite suurust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles