Toitumisteadlane hoiatab: need toiduained ravimitega kokku ei klapi

Südameravim. Pilt on illustratiivne.

FOTO: Maryna Zaborina / PantherMedia / Scanpix

Kuula artiklit

Külmad ilmad on käes, inimesed haigestuvad sagedamini ning tarbivad rohkem ravimeid. Kuid see, mida sööme ja joome, võib mõjutada ravimite toimimist, kirjutab TTÜ emeriitdotsent Tiiu Liebert. 

Teatud toidud ja joogid võivad kas tõhustada või halvendada ravimite toimimist ning soodustada ravimite kahjulike kõrvalmõjude avaldumist. Ravimid võivad muuta ka organismis toidu omastamist. Kõik need muutused on kahjulikud. Seda nimetatakse toidu ja ravimite koostoimeks. Alljärgnevalt selgitame mõne toidu ja toitaine mõju ravimitele.

Piimatooted ja kaltsium

Piimatooteid hinnatakse kui häid kaltsiumi ja kvaliteetse valgu allikaid, kuid kaltsium võib pidurdada ravimite omastamist. Selleks, et antibiootikum toimiks, peab see imenduma verre, kust kantakse haiguskoldesse. Kaltsium pidurdab mõne antibiootikumi, näiteks tetratsükliinide ja kinoloonide imendumist. On andmeid, et sarnane toime on ka magneesiumi, tsinki, rauda, seleeni ja joodi sisaldavatel toidulisanditel. Selle mõju vähendamiseks soovitatakse ravimit tarbida vähemalt kaks tundi enne või kuus tundi pärast kaltsiumirikka toidu või toidulisandi tarbimist. Peab mainima, et on ka antibiootikume, mille imendumist kaltsium ei mõjuta.

Valgurikkad toiduained

Sageli kasutatakse valgurikkaid ja süsivesikutevaeseid dieete kaalulangetamiseks, sest nendega püsib täiskõhutunne pikalt. Niisugused dieedid tõstavad mao happesust, millega võib kaasneda mõne ravimi lagunemine. Samas on ka ravimeid, mille lahustuvuse suurenemisega happelises keskkonnas tõuseb nende omastamine. See omakorda muudab ravimi aktiivsemaks, millega võivad kaasneda ebasoovitavad kõrvaltoimed. Näiteks kõrgvererõhu vastase ravimi Propranololi tarbimine koos valgurikka toiduga suurendab ravimi omastamist ligi poole võrra. Samal ajal võib valgurikas toit blokeerida Parkinsoni tõve ravimiseks kasutatava Levodopa imendumise.

K-vitamiinirikkad toidud

Sageli kurdetakse, et meie elanikud ei söö piisavalt köögivilju, sealhulgas rohelisi lehtköögivilju, milles on palju K-vitamiini. K-vitamiin on oluline veritsust vältivate hüübimisfaktorite tootmiseks, mistõttu mõned arstid soovitavad seda tarbida enne operatsiooni liigse verekaotuse vältimiseks. Ka vastsündinutele süstitakse K-vitamiini. Koos D-vitamiiniga aitab see kaasa ka luustruktuuri normaalsele moodustumisele.

Liigse K-vitamiini tarbimisega peaksid olema ettevaatlikud inimesed, kes tarbivad Varfariini (Marevani). Varfariin on vere hüübimist vähendav ravim (antikoagulant), mida kasutatakse peamiselt tromboosi ennetamiseks. Seega võib suur K-vitamiini sisaldus toidus takistada Varfariini toimet, millega võivad kaasneda tõsised tervisehädad. Siinkohal tuleb rõhutada, et tasuks loobuda liigsest suure K-vitamiini sisaldusega köögiviljade (lehtsalat, petersellilehed, spinat, erinevad kapsaliigid jm) tarbimisest. Seevastu jõhvikamahl suurendab Varfariini vere hüübimist vähendavat toimet.

Tunne ise huvi

Need olid ainult mõned näited toidu ja ravimite koostoimest ja sellesse tuleb suhtuda äärmiselt tõsiselt. Kui arst määrab teile mõne ravimi, küsige, kas seda tuleb võtta toiduga või tühja kõhuga, sest osa ravimeid ärritab magu. Veelgi tähtsam on küsida, milliste toiduainete või toidulisanditega seda koos tarbida ei tohi ja lisaks lugeda hoolikalt ravimi infolehte.

Populaarne

Tagasi üles