10 varjatud tervisehäda, mis võivad tulla vitamiinipuudusest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge katt keelel võib viidata B-vitamiini puudusele.
Valge katt keelel võib viidata B-vitamiini puudusele. Foto: Arve Bettum / PantherMedia / Arve Bettum

Kuigi vitamiinide ja mineraalainete puuduse kehas saab määrata kindlaks vaid veretestidega, võivad sellele viidata ka erinevad sümptomid, näiteks väsimus, lihaskrambid või luuvalu. 

Vitamiinide ja mineraalide puudus võib olla arvatust levinum. Kõige tihedamini esineb inimestel D-vitamiini, raua või kaltsiumi  puudujääki. Insider toob välja mõned mikrotoitainete puudusest tulevad tervisehädad. 

Väsimus

Väsimus võib anda märku raua, vitamiini B12 ja D-vitamiini puudusest. Kuigi see on väga lai sümptom ja võib tulla erinevatest põhjustest, mängib toitainete puudus samuti rolli. Väsimusega seotakse ka oomega-3-rasvhapete puudujääki.

Lihaskrambid

Magneesiumipuudus võib tekitada lihaskrampe. Pikaajaline magneesiumivaegus võib tekitada iiveldust, lihasspasme, luunõrkust ja lihaskrampe. Paljud inimesed ei saa kätte päevast soovituslikku 4700 milligrammi ning seda saab õnneks mitme testiga määrata.

Aeglane haavade paranemine, veritsus või paistes igemed

Selliseid sümptome võib põhjustada C-vitamiini puudus. C-vitamiin ehk askorbiinhape mängib igasuguste haavade paranemises olulist rolli. C-vitamiini puudus on tänapäeval üpris haruldane. Seda esineb aga tihedamini suitsetajatel, sest suitsetamine vähendab vitamiini imendumisvõimet.

Halb nägemine pimedas

A-vitamiin on hea silmanägemise jaoks ülioluline ning kui märkad halvenemist öösel nägemises, tuleks süüa beetakaroteeni sisaldavaid toite. Head A-vitamiini allikad on oranžid ja punased puu- ja juurviljad, näiteks porgandid, tomatid ja melonid.

Akne

Akne on põletikuline haigus, mida seostatakse hormoonide tasakaalutusega. Samuti võivad nahaprobleemid olla tsingipuuduse sümptom. Tsink toetab immuunsüsteemi põletikuvastaste ja antibakteriaalsete omadustega.

Lööbed ja haavandid

Tugevad puudused vajalikest ainetest annavad märku veidrate löövete ja mõnel juhul väikeste haavanditena suus.  

Valge katt keelel

B-vitamiin aitab reguleerida närvisüsteemi ja vitamiini puudus võib tekitada aneemiat ning isegi depressiooni. Valge katt keelel viitab vahel B-vitamiini puudusele.

Luuvalu

D-vitamiini sümptomeid on enamasti rakse märgata, sest need tekivad aeglaselt pika aja jooksul. Mõned D-vitamiini puuduse märgid on üldine nõrkus, lihasvalu ja luuvalu, eriti vaagnas, alaseljas ja jalgades.

Rauapuudus

Rauapuuduse varajastes staadiumites võib kogeda väsimust, nii vaimset kui füüsilist. Varjatud rauapuuduse sümptomid on veel juustekadu, kahvatu nahk ja keel.

Luuhõrenemine

Pikaaegne kaltsiumipuudus võib viia osteoporoosini. Paljudel inimestel ning eriti naistel tekib osteoporoos ilma mingisuguste nähtavate sümptomiteta. Kaltsiumipuudusest võivad veel märku anda hambakaaries ja kroonilised sügelused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles