Teadlased leidsid põhjuse, mis tekitab nälja rämpstoidu järele (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Söögiisu võib mõjutada unepuudus.
Söögiisu võib mõjutada unepuudus. Foto: Shutterstock

Varasemad uuringud on leidnud, et unepuudus põhjustab vööümbermõõdu suurenemist. Sealhulgas on arvatud, et häiritud uni võib mõjutada hormoonide taset ja muudab inimese näljasemaks. Viimase uuringu tegijate sõnul seisneb efekt selles, kuidas toit aju premeerib. 

Kölni ülikooli uuring leidis, et põhjus ei seisne mitte hormoonides, vaid ajuaktiivsuse muutumises nendes ajupiirkondades, mis tegelevad tasuga. Tulemused aitavad mõista, kuidas unepuudus muudab meie hinnanguid toidu suhtes, vahendab The Guardian

Uuringutulemused näitasid, et nii hästi puhanud kui ka unepuuduses osalejad olid hommikul samamoodi näljased, neil oli sarnane enamiku hormoonide ja veresuhkru tase. Küll aga olid unepuuduses katseisikud valmis suupistete eest rohkem maksma kui puhanud osalejad. Samuti oli neil veres kõrgem, «näljahormooni» greliini tase, mille funktsioonis ei ole teadlased täiesti kindlad. Aju MRT uuring näitas, et unepuuduses inimestel töötas toidupilte vaadates rohkem ajupiirkond amügdala, mis seostub toidust naudingu saamisega, ning hüpotalamus, mis on seotud tarbimisega.

Kui inimestel on unepuudus, kasutab nende aju rohkem energiat. On tõenäoline, et aju saadab signaale, mis soodustavad toidu tarbimist ning ei raiska aega impulsside kontrollimisele, sõnas Rootsi neuroteadlane Christian Benedict, kes uuringus ei osalenud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles