Vitamiinimüüdid, mille uskumise peaksid lõpetama

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oomega-3 rasvhapped tulevad aga kasuks.
Oomega-3 rasvhapped tulevad aga kasuks. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kuigi apteegis müüdavad vitamiinid on kasulikud ja kergesti kättesaadavad, ei maksa neid suvaliselt sisse süüa, sest sellest ei pruugi kasu olla.

Reader’s Digest avaldab vitamiinide tarbimise ja kasulikkuse kohta levinud müüdid, mida ei maksa uskuda.

Müüt: multivitamiin korvab kesise toitumise. Multivitamiin ei ole imevahend, mida süüa toitainevaeseburgeri ja friikartulite kõrvale ning loota, et sellest on abi. Üldjuhul on selles preparaadis erinevaid vitamiine üsna väikeses kontsentratsioonis, mistõttu on kasulikum süüa toitainetest pakatavaid köögivilju kui tarbida multivitamiini. Paraku viitab ka teadus, et multivitamiin ei aita haigustest hoiduda – meditsiiniajakirjas Internal Medicine avaldatud pikaajaline uuring 160 000 keskealise naisega näitas, et multivitamiini tarbijatel polnud parem tervis kui neil, kes vitamiine sõid. Vähi, südamehaiguste ja insuldi esinemise osas kahe grupi puhul erinevust ei olnud.

Müüt: C-vitamiin kaitseb viirushaiguste eest. C-vitamiini kui külmetushaiguste ennetajat populariseeris Nobeli preemia laureaat Linus Pauling juba 70ndatel ning vitamiini ülistatakse tänase päevani. 2013. aastal tehti aga enam kui 11 000 osalejat hõlmanud uuringuid kõrvutades selgeks, et C-vitamiin ei hoia haigusi ära. Kui inimese C-vitamiini tase on piisav, võib tema haigus päeva võrra vähem kesta, kuid juba sümptomite esinedes ei ole C-vitamiini sisseahmimisel mõtet.

Müüt: vitamiinid kaitsevad südamehaiguste eest. Teadlased on varasemalt avaldanud lootust, et antioksüdandid (C- ja E-vitamiin, beetakaroteen) aitavad südame-veresoonkonna haigusi ennetada, sest vähendavad arterite ummistumist. Ka B-grupi vitamiinidel usuti olevat selles osas kasulik toime. Paraku on selgunud, et vitamiinide söömisest siiski erilist kasu ei ole. Seitset E-vitamiini kohta käivat uuringut kokku võttes selgus, et see ei vähenda infarkti ega muu haiguse riski. Sama tõsiasi selgus teisi vitamiine ja nende tervisemõju uurides. Ameerika südame assotsiatsioon soovitab pigem süüa mitmekesiselt (rohkelt puu- ja köögivilju, täisteratooteid) kui tarbida vitamiine.

Müüt: vitamiinid ennetavad vähki. Teadlaste kinnitusel võivad vabad radikaalid organismis rakke kahjustada, tõstes sellega vähiriski. Antioksüdandid aga stabiliseerivad vabu radikaale, vähendades sellega kahju. Seega peaksime vähi ennetamiseks rohkem antioksüdante tarbima? Seda on püütud mitme uuringuga kinnitada, kuid seni edutult. Näiteks viidi üks selline uuring läbi enam kui 5000 naise seas, kellest osad tarbisid B-grupi vitamiine, osad aga platseebot. Seitsme aasta jooksul ei olnud kahe grupi vähiriski ja vähisurmade esinemise osas mingit vahet. Seega ei tasu siinkohalgi eeldada, et ainuüksi vitamiinide söömine aitab vähist hoiduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles