Suurhaigla personal annetas pea ämbritäie verd

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veredoonor.
Veredoonor. Foto: Meelis Meilbaum

Täna toimus Ida-Tallinna Keskhaiglas (ITK) haigla töötajatele suunatud doonoripäev, kus meedikud kinkisid verekeskusele üheksa liitrit verd.

Kolme tunni jooksul käis head tegemas ligi 20 elupäästjat. Kui silmas pidada hetkel valitsevat gripi ja teiste viirushaiguste levikut, on seda igati arvestatav hulk, sest verd annetama tulev inimene peab olema 18–60-aastane, kaaluma vähemalt 50 kg ning olema igati terve, puhanud ja söönud.

Doonorluse protsessi käigus võetakse igalt heategijalt 450 ml verd, millega saab aidata vähemalt kolme patsienti. Kui liita seekordse ITK doonoripäeva numbrid kokku, võib tõdeda, et verekeskusesse läks üheksa liitrit verd, millega saab abiks olla vähemalt 60 inimesele.

Teist korda verd andnud klienditeenindaja Natalia ütles, et tuli verd annetama, sest inimesed vajavad seda. «Tahan inimesi aidata, loodan, et kellelgi läheb seda verd vaja, võib-olla päästab koguni mõne elu,» ütles ta.

Psühholoog Elviral oli täna esimene kord verd anda. «Minu sõbrad teevad seda ja otsustasin ka seda teha, töötan raviasutuses ja see tundub õige,» ütles ta. «Kui inimene on terve, siis on väga normaalne sel viisil head teha.»

Hälis günekoloogiaosakonnast on doonoriks olnud juba aastakümneid. «Olen umbes 30 korda andnud verd, alustasin juba meditsiinikooli ajal 20 aastat tagasi. Meditsiinikoolis õppides tundus see põnev, nüüd on see juba harjumus ja kui me igapäevaselt ise vereülekannetega tegeleme, siis on see elementaarne,» rääkis ta. Naine lisas, et pärast vereandmist on hea tunne. «Kerge tunne on, võibolla on see psühholoogiline, aga kergem tunne.»

Loe veel:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles