Kas on ohtlik kakat kinni hoida?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnikord võib tualetti minemisega viivitada, aga see ei tohi saada harjumuseks, kui ei soovi tervist jäädavalt kahjustada.
Mõnikord võib tualetti minemisega viivitada, aga see ei tohi saada harjumuseks, kui ei soovi tervist jäädavalt kahjustada. Foto: Robert Przybysz / PantherMedia / Robert Przybysz

Alati pole võimalik kohe tualetti tormata või lihtsalt ei viitsi. Mis juhtub, kui säilitad väljaheidet kehas pikemat aega?

Umbes 75 protsenti väljaheitest on vesi – ülejäänu on surnud bakterid, mis aitavad toitu seedida, samuti elavad bakterid, valgud, seedimata toit, rasvad, soolad ning sooltest ja maksast tulevad ainejäägid, vahendab Health24.

Tualetis käimise vajaduse ignoreerimine võib viia lõpuks kõhukinnisuseni. Pärakus asuvad närvid võivad saada kahjustatud ning hakata reageerima ebasobivalt sinna sattuvale väljaheitele ehk aju lakkab vajadusele lõpuks lihtsalt reageerimast.

Sage väljaheite kehas kinni pidamine võib tekitada hüposensitiivsuse ehk vähendada päraku tundlikkust, nii et see vajab väljaheitele reageerimiseks selle kogunemist suuremas koguses.

Samuti võib juhtuda, et tualetis käies aanuse lihased lõõgastumise asemel hoopis automaatselt pingulduvad. Äärmuslikel juhtudel võib see hakata tekitama probleeme urineerimisel ja põhjustada naistel ka valulikku seksi.

Kui keha on harjunud segaste signaalidega, mis sunnivad väljaheidet kinni hoidma, ehkki retseptorid annavad teada vajadusest soolt tühjendada, aeglustub kogu soole tühjendamise protsess – ka siis, kui oleksid tegelikult valmis tualetti minema.

Mida kauem väljaheide sooles peetub, seda kõvemaks see muutub ja seda suuremaid ebamugavusi põhjustab see lõpuks eemaldumisel.

Kui hoida väljaheidet kehas kauem kinni harvadel juhtudel, ei sünni sellest suuremat kahju, küll aga hakkab see närve ja lihaseid kahjustama siis, kui see saab sagedaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles