Ilmnes üllatav seos paastu ja vananemisega seotud haiguste vahel

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringus lasti hiirtel paastuda 24 tundi.
Uuringus lasti hiirtel paastuda 24 tundi. Foto: Valery Vvoennyy / PantherMedia / Valery Vvoennyy

Hiirtega tehtud teadusuuringus leiti, et paastumisega on võimalik rakufunktsioone ümber programmeerida, parandada tervist ja kaitsta keha haiguste eest.   

California ülikoolis tehtud uuringus leiti, et paastumine mõjutab maksa ja skeletilihaste ööpäevarütme, taaskäivitab nende ainevahetuse ja tagab nii parema tervise ning kaitse vananemisega seotud haiguste eest, vahendab UCI

Ööpäevarütm töötab terves kehas ja kõigis selle elundites kui sisemine kell, et muutuvas keskkonnas homöostaas ehk tasakaal säilitada. Teatakse, et toit mõjutab perifeerseid kudesid, kuid pole teada, kuidas mõjub toidu puudumine keha sisemisele kellale ja seega kogu organismile. Uuringus ilmnes, et paastumine mõjutab keha ööpäevarütmi ning tekitab rakkudes kindlaid reaktsioone, kusjuures reageerisid skeletilihased paastumisele kaks korda rohkem kui maks. 

Uuring tehti hiirtega, kel lasti paastuda 24-tunniste perioodidena. Paastumise ajal nägid teadlased, et paastumisega vähenes hiirtel hapniku tarbimine ja energiakulu, mis kõik hiljem taastusid. Paastumisega saab teadlaste sõnul paljud rakkude reaktsioonid ümber programmeerida. Õigesti ajastatud paastumist võib seega kasutada rakufunktsioonide mõjutamiseks, mis toob kasu tervisele ja kaitseb vananemisega seotud haiguste eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles