Kui palju tuleb kükke teha, et tulemusi näha? (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõusaalitreening.
Jõusaalitreening. Foto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Scanpix

Kangiga kükid on alati palju kõneainet tekitav harjutus, ent mistahes kükkide arvust või raskusest olulisem on see, et sooritaksid need korrektselt. 

Personaaltreener Jim White’i hinnangul pole olemas kindlat numbrit kükke, mis automaatselt ka vormis tagumiku näol tulemuse tooks, kirjutab Reader’s Digest. Siiski on enamik treenereid ühel nõul selle osas, mis sagedusest võiks kükkide tegemisega alustada. Seega kes on alles treeningus algaja ning otsustab hakata tegema kangiga kükke, võiks alustada kahest-kolmest korrast nädalas, teha korraga kolm kuni viis seeriat, milles igaühes on 8-12 kordust.

Kükkimisel kasutatav raskus sõltub paljuski oskustest ja treenituse tasemest. Sugu ei mängi siinkohal rolli ning naisedki ei peaks kangi kartma. «Kangi raskuse valimine sõltub nii inimese enda kehakaalust, treenitusest, vanusest, kehakujust,» selgitas treener ning jõutõstja Robert S. Herbst. Ta soovitab alguses mitte liiale minna, harjutada õiget tehnikat pigem kergema raskusega ning jätta trennide vahele kindlasti puhkepäev. Kui tehnika käpas ja keha hakkab füüsilise koormusega harjuma, on ka võimalus raskusi kasvatada ja end rohkem proovile panna.

Korrektse küki tegemisel on kehahoid ääretult oluline, et vältida võimalikku vigastusteriski. Jalad peavad olema pisut laiemas kui puusade laiuses harkseisus, pilk suunatud ette, selg sirge, rind ees ning kerelihased aktiveeritud. Mõtlema peaks sellele, et kükki tehes justkui istuksid tahapoole, mitte otse alla. Põlved ei tohi kükkimisel vajuda sisse, vaid peavad olema suunatud väljapoole.

Kui pühendud õigele tehnikale ning oled motiveeritud treenima ja raskusi suurendama, võid muutusi füüsises ja jõu ulatuses näha vähem kui mõne kuuga. «Lihased alluvad kükkidest saadavale koormusele väga hästi – isegi väiksemat raskust kasutades annad võimaluse jõu ja lihaste kasvuks kui ka edendad liigeste heaolu,» märkis personaaltreener Paul Kostas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles