Teadlased leidsid, et teatud tüüpi töö kahjustab DNAd

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õises vahetuses töötamisest tulev unepuudus vähendas keha võimet DNA kahjustusi parandada.
Õises vahetuses töötamisest tulev unepuudus vähendas keha võimet DNA kahjustusi parandada. Foto: Torsten Tracht / PantherMedia / Torsten Tracht

Hiina uuringus leiti, et öövahetuses töötanud arstidel esines peale magamata ööd kolmandiku võrra rohkem DNA kahjustusi.  

Hiina Hong Kongi ülikooli teadlased leidsid, et seose unepuuduse, öise ärkveloleku vahel ning DNA kahjustuste vahel. Teadusuuringu kohaselt põhjustab öises vahetuses töötamine DNAle märkimisväärseid oksüdatiivseid kahjustusi ning suurendab sellega krooniliste haiguste riski, vahendab Times Now News

Oksüdatiivne stress ehk ebakõla vabade radikaalide tootmise ja nende kahjuliku mõju neutraliseerimise vahel on üks peamisi kroonilise stressi, vähi, diabeedi, südame-, kopsu- ja ajuhaiguste tekitajaid.

Teadlased said järeldused tehes katseid oma kolleegide peal. Uuringus osales 49 tervet täisajaga töötavat arsti, vanuses 28–33. Arstidelt võeti vereproov peale kolme päeva korralikku und ning hommikul peale öövahetuses töötamist.

Öösel töötavatel arstidel leiti verest 30 protsenti rohkem DNA kahjustust kui päeval töötanutel. DNA kahjustus on muutus DNA baasstruktuuris, mida ei parandata replikatsiooniga. Lisaks leiti, et tõsise unepuuduse käes kannatajate keha suutis kahjustusi taastada märksa halvemini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles